VOJISLAV LAZAREVIĆ, PREDSEDNIK IO ADDIKO BANKE: Zajedno gradimo digitalnu budućnost

Addiko banka već godinama prednjači u razvoju digitalnog bankarstva, kaže Vojislav Lazarević, predsednik IO Addiko banke, komentarišući činjenicu da je upravo ova banka među prvima na tržištu prepoznala važnost digitalizacije poslovanja.

Vojislav Lazarević

Vojislav Lazarević

– Danas nudimo kompletnu paletu proizvoda i usluga, što našim korisnicima omogućava da sve bankarske poslove završe brzo, lako i bezbedno korišćenjem pametnog uređaja. Mi zaista možemo da ponudimo „banku na dlanu“ i to je ono što nas izdvaja, kaže Lazarević.

• Kako su korisnici prihvatili mogućnosti da vrše transakcije online, bez odlaska u banku?

– Naši klijenti su prepoznali prednosti online bankarstva o čemu najbolje govori podatak da je svaki četvrti odobreni kredit kompletiran digitalno, dok je procenat online transakcija premašio sva očekivanja. Čak 94 odsto svih transakcija fizičkih lica je obavljeno online, dok je taj procenat za pravna lica još veći. Ovi podaci nam govore da je trend korišćenja digitalnih kanala u porastu i to se neće promeniti. Tome je svakako doprinela i globalna pandemija, jer je fizička distanca zahtevala promenu pristupa, ne samo u bankarskoj industriji, nego u tržišnim aktivnostima uopšte. Srećom, pokazalo se da je naše tržište veoma adaptibilno. Mogućnost da završite sve poslove za koje ste ranije morali da stojite u redovima, skupljate dokumente ili čekate na odobrenje su sada ubrzani i pojednostavljeni tako da svako, čak i ako nije vičan u korišćenju novih tehnologija, može lako da se snađe i obavi sve što treba u samo nekoliko klikova.

Klijenti imaju izbor

– U Addiku je klijentima svih banaka omogućeno da putem web stranice banke podnesu zahtev za kredit i dobiju informativnu ponudu, koju potom mogu realizovati dolaskom u ekspozituru. Takođe, na raspolaganju im je i opcija poziva od strane naših zaposlenih, koji su tu da asistiraju u digitalnom procesu uzimanja kredita. Oni su tu da prikupe sve potrebne dodatne podatke i učine ceo proces bržim i lakšim.

Naša obaveza je da pružimo korisnicima izbor, a na njima je da odluče koji kanal komunikacije im najviše odgovara. To je i najveća prednost Addiko banke, jer zajedno sa klijentima gradimo digitalnu budućnost, poštujući sve specifičnosti sadašnjeg vremena, ističe Lazarević.

• Kakvi su Vaši planovi u oblasti dalje digitalizacije proizvoda i usluga, kao i odnosa prema klijentima?

– Aktivno radimo na tome da postojeće operacije dodatno olakšamo, unapredimo i ponudimo svakome da bira oblik usluge koji mu najviše odgovara. Sa kompletnom digitalnom ponudom, naš primarni fokus će biti zadovoljstvo korisnika. Korisnici Addiko aplikacije imaju mogućnost da apliciraju za keš kredit svakog dana, uključujući i vikende, i dobiju odobrenje za svega nekoliko minuta. Sve ovo ne znači da ćemo zatvoriti ekspoziture, naprotiv. Korisnici koji preferiraju da obavljaju poslove na “stari“ način će i dalje imati tu mogućnost, ali naša obaveza je da mislimo nekoliko koraka unapred i olakšamo svim korisnicima tranziciju u digitalnu eru.

Dalji iskoraci ka digitalnom

– U budućnosti ćemo biti dostupni klijentima kako u tradicionalnim prodavnicama, tako i u online šopovima. Naime, plan je da naše kredite inkorporiramo u online kupovinu i tako klijentima skratimo put do finansiranja. Addiko banka je tamo gde su naši klijenti, bilo to u realnom ili digitalnom svetu.

Posebnu pažnju ćemo posvetiti malim i srednjim preduzećima kako bismo im maksimalno olakšali proces kreditiranja i odabir najboljeg modela, da bi mogli da započnu, razvijaju ili održavaju svoje poslovanje, navodi Vojislav Lazarević.

• Kako Addiko banka odgovara na potrebe klijenata, koji i dalje računaju na lični kontakt sa bankarem?

– Kanali komunikacije i prodaje evoluiraju u korist digitalnog. To ne znači da korisnici koji žele ličan pristup i direktnu komunikaciju sa predstavnikom banke treba da budu izuzeti, naprotiv. Visoka profesionalnost pružanja usluga svim klijentima i njihovo zadovoljstvo su nam ostali imperativ. U našim filijalama će ih dočekivati naše ljubazno i stručno osoblje, ali ubuduće ćemo raditi na tome da i njima ukažemo na potencijalne prednosti jednostavnih digitalnih operacija i tako im olakšamo proces.

Podelite ovaj tekst: