Vrednost tržišta digitalnog oglašavanja 30 miliona evra

Vrednost tržišta onlajn oglašavanja u našoj zemlji je 29,48 miliona evra, a udeo mobajl oglašavanja je između 15 i 20 odsto, rekao je Rade Tričković, managing direktor u agenciji “Httpool”, na konferenciji Digital Day, koja je održana 8. i 9. maja u Beogradu. Ovo su rezultati istraživanja ADEX, o digitalnoj advertajzing potrošnji. Deo velikog evropskog istraživanja je i Srbija.

”Ovakav rast nismo imali pet-šest godina, oko 25 odsto 2016. godine u odnosu na 2015., ali smo još daleko od evropskog proseka. Poređenja radi, u Evropi je mobajl već prestigao TV. Region centralne i istočne Evrope, raste, prirodno brže nego region Zapadne Evrope. Displej oglašavanje ima najveći udeo, 23 miliona evra, a tržište malih oglasa (classifieds portali) je malo iznad tri miliona evra”, rekao je Tričković.

Poseta na mobajlu i u Srbiji značajno raste, ali ne raste istim ritmom i prihod od mobajl oglašavanja. Na social sajtovima je to značajno više, a na lokal display sajtova značajno manje. Tričković očekuje da će 2018. biti poslednja godina u kojoj ćemo imati taj nesklad.

Video i mobajl su generatori rasta tržišta. Značajan je u udeo onlajn video advertajzingu, koji je iznosio 3,53 miliona evra što je 43,9 odsto rasta.

– Samo tri-četiri pablišera uspešno monetizuju video content, i to je uticalo da rast tog tržišta ne bude veći – rekao je Tričković.

Konstantin Kamaras, predsednik Borda direktora IAB Evropa, rekao je da su trenutno na tržištu 3+1 sile: revolucija kvaliteta, “zagrevanje” hajpa i rebalans lanca vrednosti. I nadamo se, kako kaže, “ponovno rađanje poverenja”.

”Plaćeni kontent je šire pitanje od biznisa. To je ono što će odvojiti vrednost od ostatka. Premijum pablišeri brzo diversifikuju svoje marketing aktivnosti. Ranije im je bio važan saobraćaj a sada se posmatra engagement, pretplata, vreme provedeno na sajtu”, rekao je Kamaras.

To se ne dešava samo na tržištima kao što je Nemačka, već i na jugu Evrope. Blokiranje reklama može da bude obrnut proces uz pomoć nejtiv, odnosno kvalitetnog sadržaja koji prati advertajzing.

– Plaćeni sadržaj donosi novi nivo veze između izdavača i korisnika. To nije samo nova linija prihoda, već promena pravila igre. To je game-changer – rekao je Kamaras.

Podelite ovaj tekst: