Za šest meseci finansijski lizing uknjižio 177 miliona evra

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) objavila je 14. avgusta izveštaj o tržištu finansijskog lizinga u Srbiji nakon drugog kvartala 2017. godine, koji pokazuje da je ukupna vrednost novozaključenih ugovora porasla za 38 miliona evra (27,1 odsto), u odnosu na isti period prethodne godine i sada iznosi 177 miliona evra.

Među sektorima finansijskog lizinga, najveći rast vrednosti (22 miliona evra) zabeležio je sektor putničkih vozila. U odnosu na drugi kvartal 2016. godine sektor komercijalnih, teretnih i ostalih vozila porastao je 17 miliona evra, a sektor nekretnina dva miliona evra.

„I u prvoj polovini ove godine najveće interesovanje privrede vladalo je za investiranje u putnička, komercijalna, teretna i ostala vozila. Ovi sektori ukupno su zabeležili vrednost od 143 miliona evra. Vrednost novozaključenih ugovora u sektoru mašina i opreme iznosi 30 miliona, a u sektoru nekretnina pet miliona evra”, navodi Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Iz ALCS-a ističu da se za lizing najviše interesuju mala i srednja preduzeća iz oblasti saobraćaja i informisanja, prerađivačke industrije, kao i trgovine na veliko i malo: „Na osnovu toga koliko vlasnici biznisa šire svoje poslovanje, jasno se vidi kolike su potrebe tržišta i koliko se razvija srpska privreda. Na primer, samo delatnost saobraćaja i informisanja tokom prve polovine 2017. godile uložila je, putem finansijskog lizinga, u svoje poslovanje 55 miliona evra”, napominje Milenković.

Izveštaj i projekcije ALSC-a o lizing industriji Srbije, poklapaju se i sa analizama Leaseurope-a, krovnog udruženja lizing kompanija u Evropi: „Leaseuorope je objavio rezultate koji pokazuju da je tržište lizinga tokom 2016. godine poraslo za 11,2 procenata. U istom periodu, u Srbiji, ono je poraslo 13,5 odsto, što potvrđuje da je privreda Srbije u razvoju”, zaključuje Milenković.

Podelite ovaj tekst: