Zahvaljujući Telenor fondaciji, prvaci će učiti uz najsavremenije tehnologije

Osnovna škola Bora Lazić iz naselja Vlaška u opštini Mladenovac, jedna je od 10 škola u Srbiji kojoj će Telenor fondacija, u saradnji sa Udruženjem građana Jerinin grad, obezbediti interaktivne bukvare, aplikacije za učenje matematike i engleskog jezika, interaktivne table i tablete.

Milica Begenišić

„Nove tehnologije i digitalna rešenja značajno unapređuju kvalitet obrazovanja i nastavu čine zabavnijom. Verujemo da će ovaj projekat doprineti digitalnom opismenjavanju učenika i da će promovisati značaj i ulogu digitalnih komunikacija u podizanju nivoa obrazovanja”, rekla je Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.

Prvaci će učiti koristeći najsavremenije tehnologije i digitalne olovke za ispis, što omogućava pun razvoj grafomotorike, na isti način kao kada pišu na papiru.

Različita testiranja utvrdila su da rad na aplikacijama drži pažnju đaka duže i podstiče interakciju na času. Projektom je predviđeno da izabrane škole u Srbiji dobiju opremu, kao i licencu za korišćenje aplikacije do kraja ove i u toku naredne školske godine.

Interaktivni bukvar je višestruko nagrađivani sistem za učenje jezika, razvijen u saradnji sa Filološkim i Učiteljskim fakultetom. Kombinuje igroliku aplikaciju i uređaje osetljive na dodir, kako bi se deca upoznala sa slovima azbuke i lakše ih zapamtila. Sistem prikuplja i analizira podatke i daje uvid u napredak svakog deteta. Predškolski vaspitači su aktivno uključeni u projekat.

Firma Coprix iz Beograda razvila je aplikacije.

„Zahvaljujem Telenor fondaciji što je podržala projekat. Ideja s kojom smo Vladimir Koprić i ja osnovali Coprix bila je da osavremenimo i podignemo kvalitet obrazovanja dece u Srbiji od najranijeg doba”, rekao je Marko Marinković, jedan od osnivača Coprix-a.

Interaktivne aplikacije već se koriste u više od stotinu škola u Srbiji. Škole koje će dobiti opremu i licencu zahvaljujući Telenor fondaciji su: Sava Šumanović, Zemun Mihailo Petrović Alas, Beograd, opština Stari Grad, Sveti Sava, Batočina, Vuk Karadžić, Krivaja (Bačka Topola), Milan Mijalković, Jagodina, Učitelj Tasa, Niš, Sveti Sava, Kikinda, Vuk Karadžić, Žitkovac, Aleksinac, Dragiša Luković-Španac, Kragujevac.

Podelite ovaj tekst: