Zajednički napori Švedske i Norveške za smanjenje industrijskih emisija u Srbiji

Švedska i Norveška podržavaju Srbiju u preuzimanju konkretnih koraka ka visokim ekološkim evropskim standardima u oblasti industrijskog zagađenja.

Geir Johansen, zamenik ambasadora Norveške

Visoki standardi i ulaganja u zelenu industriju pozitivno utiču na životnu sredinu, javno zdravlje i konkurentnost industrije – ovo su neki od zaključaka završne konferencije posvećenoj uspešnom završetku projekta “Implementacija Direktive o industrijskim emisijama – IED Srbija”.

Tokom protekle tri godine projekat IED Srbija pružio je podršku Srbiji u implementaciji ove Direktive, kako na institucionalnom nivou, tako i na nivou pojedinačnih kompanija podržavajući tako Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Projekat je sproveo Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta uz finansijsku podršku Švedske u iznosu od 1,46 miliona evra.

Završna konferencija projekat IED Srbija bila je i prilika da se istakne model regionalne saradnje – Švedska i Norveška su susedne zemlje i imaju veliko iskustvo u zajedničkom radu u oblasti industrije, životne sredine i ekonomije. Norveška podržava Ministarstvo zaštite životne sredine sa još jednim projektom koji se sprovodi – eVOC Srbija koji je takođe posvećen smanjenju industrijskih emisija, a vrednost projekta je 445 hiljada evra. Oba projekta imaju fokus na primeni Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji.

”Srbija je prošle godine imala prekretnicu u reformi životne sredine predavanjem pregovaračke pozicije za poglavlje 27. Potrebne su reforme da bi se, korak po korak, usvojilo zakonodavstvo i da bi se, što je još važnije, sprovodilo. Ovaj projekat nije radio samo na pripremi integrisanih dozvola, već i na jačanju praćenja uslova iz dozvola i inspekcije. Građani Srbije i nevladine organizacije su vrlo jasni u zahtevima primene ekoloških standarda, kao na primer da imaju čist vazduh. Smanjenje industrijskih zagađenja je neophodno”, rekao je Šef odeljenja za međunarodnu razvojnu pomoć u ambasadi Švedske (Sida), Ula Anderson.

Rezultati projekta pomažu Srbiji u pripremi pregovaračke pozicije za poglavlje 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promene. Specifični plan implementacije za direktivu (DSIP) pripremljen je u okviru projekta IED Srbija i postavlja okvir za ozelenjavanje industrije u narednim godinama. Projekat IED Srbija podržao je i lokalne samouprave i Ministarstvo zaštite životne sredine u izradi nacrta integrisanih dozvola za  kompanije iz sektora prehrambene industrije i farme.

Dejan Furjanović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine

„Tokom realizacije projekta obrađene su mnoge teme koje se ne odnose samo na pitanja životne sredine, već i na ekonomiju i održivi razvoj. Opstanak društva je usko povezan sa raspoloživim količinama hrane, vode i energije. Zbog toga je potrebno mnogo racionalnije i efikasnije iskorišćavati ograničene resurse vode nego što se to danas čini“, rekao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović. On je dodao da je projekat prvenstveno bio namenjen prehrambenoj industriji, koja predstavlja jednu od najznačajnijih industrijskih grana u Srbiji i koja će sve više dobijati na značaju.

“Ovo je jedan od primera nordijske saradnje – oba projekta doprinose primeni Direktive o industrijskim emisijama – norveški projekat eVOC fokusiran je na deo koji se odnosi na upotrebu isparljivih organskih jedinjenja, što je relevantnije za mala i srednja preduzeća, dok se švedska podrška uglavnom fokusira na integrisane dozvole za velika postrojenja. Dva su cilja kojima doprinosi ovaj projekat: povećanom ekonomskom rastu i konkurentnosti i povećanim kapacitetima u oblasti životne sredine, klime i energije”, rekao je zamenik Šefa misije ambasade Norveške u Beogradu, Geir Johansen.

Tokom konferencije, koja je održana onlajn i uživo, prikazani su najvažniji rezultati koji su postignuti tokom sprovođenja projekta IED Srbija, kao i promotivni filmovi. Jedan film je i o saradnji sa studentima, jer će oni biti važna snaga za uvođenje inovacija i čistijih tehnologija i znanja o ozelenjivanju industrije u Srbiji.

Film o rezultatima projekta IED Srbija možete pogledati na sledećem linku

https://youtu.be/nUYBeCXfd5w

Podelite ovaj tekst: