Završeni tradicionalni srpski dani osiguranja: Održan kontinuitet i osigurana stabilnost u izazovnim vremenima

Razvoj, regulative i edukacija biće na agendi Udruženja osiguravača u narednom periodu, a kompletna industrija osiguranja pokazala je vrhunski nivo stabilnosti i fleksibilnosti i spremnost za nove izazove – deo je zaključaka sa četvrtih Srpskih dana osiguranja održanih u Aranđelovcu.

Ove godine, konferencija je prilagođena novim uslovima, a bitno je da je ostvaren kontinuitet čime je prepoznat značaj održavanja događaja i nastavak susreta predstavnika industrije osiguranja I drugih relevantnih učesnika na tržištu.

U završnim komentarima Srpskih dana osiguranja, Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja je rekao:

“Na našoj agendi su važne teme u narednom periodu. Neke se tiču poslovanja: definisanje mera za nastavak stimulacije osiguranja u poljoprivredi, definisanje mera za unapređenje zaštite od poplava i nastavak rada sa pozicije institucionalnog partnera za nove rizike koji se mogu pojaviti. Druge teme se tiču regulative i trebalo bi da prate iskustvo iz Evrope i zahtevaju dobru koordinaciju među svim učesnicima“, izjavio je Markeđani i dodao kao odgovor na ovogodišnje pitanje “Prijatelji, kako ste?” da je teško vreme, ali srpska industrija osiguranja je zdravija i spremna za nove izazove. Želja je da se naredne godine konferencija vrati tradicionalnom okupljanju učesnika u Aranđelovcu.

Onlajn predavanja na ovogodišnjim Srpskim danima osiguranja održali su predstavnici osiguravača, reosiguravača, domaći i strani teoretičari, predstavnici države i regionalnih udruženja osiguravajućih društava.

Otvarajući konferenciju, guverner NBS Jorgovanka Tabaković je naglasila da je Narodna banka sačuvala monetarnu i fiskalnu stabilnost u doba pandemije i da paket preduzetih monetarnih i fiskalnih mera prevazilazi 12 odsto BDP. Obezbeđeno je nesmetano funkcionisanje tržišta osiguranja, a ostvaren je neto pozitivan rezultat od 11,1 milijardi dinara. Guverner je naglasila da je za prva tri kvartala ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, ukupna premija osiguranja povećana za 2,2 odsto i da su najviše povećane premije kod imovinskog i dobrovoljno zdravstvenog osiguranja.

Ipak, ostvareni rast je manji od 10-godišnjeg proseka, što znači da se puni efekti pandemije mogu tek mogu očekivati, upozorava Jorgovanka Tabaković.

Ona je naglasila i da su osiguravajuća društva, izmenom postojećih i uvođenjem novih proizvoda, organizovanjem rada od kuće i onlajn prodaje, pozitivno reagovala na izmenjene uslove poslovanja i time zadržala poverenje građana. Govoreći o regulativi, guverner NBS je izjavila da je o toku rad na izradi nacrta Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Za izradu nacrta, Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu koju čine i predstavnici Udruženja osiguravača, dodala je guverner.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je da će gotovo sva predavanja biti posvećena pandemiji jer je to najveći globalni problem ovog veka.

“Prilagođavanje na novu realnost je teško i rizično, mada je industrija osiguranja u Srbiji reagovala dobro i brzo se prilagodila. Održan je kontinuitet poslovanja, osigurana stabilnost sektora, a uticaj pandemije na osiguravače i njihove klijente sveden na minimum”, izjavio je Jovanović. On je dodao i da je nemoguće reći koliki će biti stvarni uticaj pandemije na ekonomiju i osiguranje, jer to zavisi od toga koliko će ona trajati i kojom brzinom će se privreda oporavljati.

Na konferenciji je bilo razgovora o tome kako pandemija utiče na osiguranje u svetu, da li treba menjati zakone, kao i o tome koliko je važna uloga zaštitnika građana u ovim izmenjenim uslovima, kako da se zaštite podaci o ličnosti sa posebnim osvrtom na društva za osiguranje, kako razvijati bespapirno poslovanje, kao i o prednostima i manama rada od kuće.

I ovogodišnji skup imao je regionalni karakter, a svoje viđenje uticaja pandemije na tržište osiguranja dali su i predstavnici iz regiona – Slovenije, Hrvatske, Crne Gore Severne Makedonije i BiH.

Podelite ovaj tekst: