ŽELJKO TOMIĆ, OSA INŽENJERING: Tržište softvera je najaktuelnija politička tema

Iako godinama ističemo velike mogućnosti softverske industrije, izgleda da su nadležnima tek sada postali vidljivi veliki izvozni potencijali. OSA je prošle godine, širenjem na tržište Adriatik regije, ostvarila rast prihoda od 96 odsto i rast neto dobiti od 75 odsto u odnosu na 2011. 

Željko Tomić

Željko Tomić

IT industrija Srbije, a prevashodno tržište softvera, trenutno je najaktuelnija, rekao bih pre politička nego stručna tema. Mnogi se pitaju zašto. Istina je da je nešto više od 200 miliona evra izvoza softvera iz Srbije u 2012. godini prvi put nadmašilo prihode od izvoza malina. Iako godinama ističemo velike mogućnosti softverske industrije, izgleda da su nadležnima tek sada postali vidljivi veliki izvozni potencijali.

Ovako tržište softvera u Srbiji danas ocenjuje Željko Tomić, osnivač i direktor kompanije OSA računarski inženjering. U razgovoru za Magazin Biznis on ističe da će mere podrške države IT industriji, koje su najpre pompezno najavljivane, pa zatim preinačene, imati neznatne efekte na dalji razvoj ovog sektora. Naš sagovornik smatra da je ono što bi država trebalo da radi, a što će upravo izostati usvajanjem rebalansa budžeta, povećano ulaganje u IT infrastrukturu.

– Sa skromnih 60 evra ulaganja u informacione tehnologije po glavi stanovnika, Srbija je daleko iza zemalja okruženja, a da ne govorimo o evropskom proseku. Nažalost, kada se ekonomska kriza zaoštrava onda su prva na redu kresanja budžeta za IT investicije, što je, naravno, pogrešno.

Tržište softvera u Srbiji ima veliki potencijal, ali uspesi koje su neke naše kompanije postigle nisu posledica sistemskih rešenja i napora. U našoj zemlji se broj softverskih kompanija povećao sa 368 u 2007. godini na 554 u 2011. godini, a u istom periodu se broj zaposlenih više nego udvostručio – 5.871. Mi praktično nemamo nezaposlenih IT stručnjaka. Naprotiv, sve više će se osećati da ih nemamo dovoljno. To je potrebno rešavati sistematski na nivou obrazovnog sistema, uz davanje većeg značaja praktičnim znanjima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • ODLUKA NBS O UPRAVLJANJU TOKOVIMA GOTOVINE: Zašto je važna mašinska provera novca
 • TROMOST ADMINISTRACIJE SPUTAVA KONKURENTNOST KOMPANIJA I PRIVLAČENJE INVESTICIJA: Zajednički posao regiona
 • MLADI MENADŽERI SEKCIJE SAMPLE PROSLAVILI JOŠ JEDNU GODIŠNJICU: “Dame u biznisu” za treći rođendan
 • KONFERENCIJA: ŽENE U ODBORIMA DIREKTORA U SRBIJI: Žene nose „dvostruki teret“
 • POTREBE I IZAZOVI ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA U SRBIJI: „Preduzetnice nužde“ i „preduzetnice šanse“
 • U ŠEĆERANI U PEĆINCIMA 5. JULA POTPISAN UGOVOR: EBRD ulaže 50 miliona evra u MK grupu
 • USPEŠNO POSLOVANJE NEMAČKE KOMPANIJE BOŠ U SRBIJI I REGIONU: Očekujemo dalji rast prometa
 • ZNAČAJ KONSALTINGA: NIŠTA BEZ DOBRIH POSLOVNIH INFORMACIJA: Zašto su važne analiza i sinteza
 • U BORU RADI FABRIKA MERNIH UREĐAJA ZA DALJINSKO OČITAVANJE I UPRAVLJANJE POTROŠNJOM STRUJE EWG: Bodiroga investirao osam miliona evra
 • ADRENALINSKA AVANTURA NA KOPAONIKU: Čari leta na najvećoj srpskoj planini
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (16): Taktika privlačenja gostiju
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (6): Eksploatisanje uspeha
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2013.
Podelite ovaj tekst: