Značajan rast prodaje i profita Henkela

Za kompaniju Henkel 2016. godina je bila veoma uspešna. U izazovnom tržišnom okruženju, postigli su novi rekordni rast prodaje i prihoda i ostvarili postavlјene finansijske cilјeve.

”Prvi put smo ostvarili korigovani operativni profit od više od tri milijarde evra. U septembru smo završili i preuzimanje kompanije San Prodakts (Sun Products), što je druga najveća transakcija u istoriji naše kompanije. U novembru smo predstavili i nove strateške prioritete za 2020. godinu i period nakon te godine. Na osnovu odličnih rezultata u prethodnoj godini i jasnih prioriteta za naredne, posvećeni smo uspešnom razvoju kompanije i u budućnosti,“ rekao je Hans Van Bajlen, izvršni direktor kompanije Henkel.

Sa 18,714 milijardi evra, prodaja u fiskalnoj 2016. je dostigla novi rekordni nivo i porasla za 3,5 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Kada se u obzir uzmu efekti kursnih razlika, prodaja je porasla za 7,1 odsto. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit (EBIT) porastao je za 8,5 odsto na novi rekordni nivo od 3,172 milijardi evra (2,293 milijardi evra u prethodnoj godini).

Sva tri sektora, Adhezivi Tehnologije, Beauty care, Deterdženti i kućna hemija doprinela su pozitivnom učinku i solidnom rastu u organskoj prodaji. Sektor Deterdženti i kućna hemija zabeležio je rekordni rast organske prodaje od 4,7 odsto.

U fiskalnoj 2017. godini Hans Van Bajlen očekuje da će zahvalјujući jasnom strateškom opredelјenju, jakom globalnom timu i inovativnim brendovima i tehnologijama na vodećim tržišnim pozicijama nastaviti sa profitabilnim rastom.

”Očekujemo organski rast prodaje od dva do četiri odsto, rast korigovanog prihoda od prodaje (EBIT) za više od 17 odsto, kao i rast korigovanog prinosa po prioritetnoj akciji od sedam do devet odsto“, rekao je Van Bajlen.

Podelite ovaj tekst: