Šta kažu zvezde za biznis u decembru 2007. godine

Ovan

Period nešto napetijih odnosa u domu je u toku, a ni sa kolegama ne uspevate da pronađete zajednički jezik. Možda je vaše dugotrajno nezadovoljstvo finansijama dobrim delom krivo za niski prag tolerancije – smatrali ste da previše radite za novac koji dobijate. Situacija u kojoj se nalazite je dugoročno problematična i ne očekujte da se adekvatno rešenje pojavi tokom poslednjih dana ove godine.

Utešno je što je od sredine novembra situacija sa zaradom u fazi poboljšanja, pa će se poslednje sedmice novembra i sve do 10. decembra i vama na polju novca osmehnuti sreća. Najbolje je da taj period iskoristite za dugo planiranu kupovinu pokućstva, ili napokon obavite započeto ulaganje u samostalan projekat.

Bik

Poslednja nedelja novembra podseća na nerazumevanje nadređenih, koji od vas očekuju da izvršavate poslovne aktivnosti jednako dinamično kao i prethodnih meseci. Iako je period vrednog i požrtvovanog rada za vama, na svoje veliko nezadovoljstvo konstatujete da niste više tako omiljeni među kolegama. Srećom, tokom decembra ćete imati bezbroj prilika da ponovo pridobijete njihovo poverenje i uspostavite željeni sklad u radnom okruženju.

Željena stabilnost na novčanom planu je uspostavljena, te ovog meseca samo pratite rashode i planirate nove projekte. Sedmica od 5. do 12. decembra je ponovo u znaku pronalaženja kompromisa sa višim instancama, zato ne zapostavljajte svoje radne obaveze.

Blizanci

Još ste zabrinuti za svoju novčanu situaciju i ne može se reći da za to nemate razloga. Određeni rashodi i impulsivna ulaganja nisu donela očekivani rezultat i tokom novembra ste uspeli da izbegnete očajavanje, dosetivši se originalnog finansijskog rešenja. Međutim, decembar vas vraća na početak puta – iako je izgledalo da ste uspeli da podmirite sve rashode, do sredine meseca ćete rešavati novčane probleme za koje ste mislili da su zadugo rešeni.

Komunikacija sa kolegama je dosta loša, radije biste u osami obavljali dvostruko veći obim posla, nego da se diplomatski smešite, učestvujući u ispraznim razgovorima o svakodnevnim temama.

Rak

Sve je više obaveza i sve manje vremena za rutinu i udobnost na koju ste navikli. Sa jedne strane to vas čini izuzetno nervoznim, jer su sklad u domu i mir u poslovnom okruženju uslov za vaše dobro funkcionisanje. Ipak, ovi zimski meseci pružaju vam mogućnost da započnete angažovanje u vezi sa važnim poslovnim planovima, koji su za vas uvek izgledali nedokučivi, pa ste tokom decembra toliko ambiciozni da vas ukućani teško prepoznaju.

Svesni ste da je za to potrebno dosta energije i, nažalost, jasno je i da vam deo potrebne energije nedostaje. Iako biste u svakom drugom trenutku mogli da zatražite asistenciju kolega ili učešće prijatelja, sada to nije idealno rešenje. Zato radni dan iskoristite što kvalitetnije, a časove odmora pažljivo planirajte.

Lav

U decembru ponovo sijate na sebi svojstven način – sa uspehom rešavate sve zadatke, te izgleda kao da nema dovoljno izazovnih angažmana koji bi zahtevali vašu pažnju. Iako je takav elan najčešće pozitivno ocenjen, nadređeni vas ovog puta posmatraju sa izvesnom dozom sumnje. Da li možda smerate da zatražite povišicu, ili biste čak svojim uspesima mogli opasno ugroziti nekoga od njih? Ključni faktor će stoga ovog meseca biti održavanje dobrih rezultata i direktna komunikacija sa sumnjičavim kolegama.

Ukoliko planirate kraći put možete očekivati kraća odlaganja ili manje teškoće sa dokumentacijom. Čitav decembar će biti u znaku kašnjenja i neadekvatnih ispunjenja, zato se već krajem novembra naoružajte strpljenjem.

Devica

Pripadnici znaka Device ne spadaju u grupu ambicioznih radnika, a vaš položaj na radnom mestu zadovoljava u određenoj meri. Ipak ste tokom prethodnog meseca sve češće pomišljali kako biste bili u stanju da posao obavljate mnogo kvalitetnije ako to radite za sebe, i ta ideja vremenom zvuči sve bolje. Zato će tokom decembra brojni pripadnici ovog znaka neke od svojih dugo analiziranih planova napokon pokrenuti, i otisnuti se u vode samostalnog poslovanja.

Finansije su napokon stabilne do mere da ste čak sumnjičavi u odnosu na svoje zadovoljstvo, ali ne i opušteni, jer duboko u sebi znate da se takvi rezultati postižu samo posvećenim radom i trajnim angažovanjem. Ostaje pitanje – da li još uvek želite da radite za druge?

Vaga

Delujete sigurno i samouvereno, ali osećate da to nije balans kakav priželjkujete, već pravo zatišje pred buru. Koliko god da ste zadovoljni poslovnom situacijom, finansije vas čine vrlo nesigurnim, te u cilju stabilizacije planirate nove projekte koji će se razvijati tek u mesecima koji slede. Ipak, strateg u vama neće požuriti bez analize, zato tokom decembra razmišljate o novim mogućnostima i ostvarujete kontakte koji će vam biti neophodna spona u aktivnostima koje slede.

Iako su vaša neslaganja sa šefovima neočekivano burna, mogu se radije nazvati sukobom ideja, a ne pokazivanjem nepoštovanja. Zapravo, upravo takav otvoren stav i diplomatski pristup različitim mišljenjima, vas i čine kvalitetnim i posvećenim radnikom.

Škorpion

Vaša neslaganja sa kolegama poprimaju dimenzije ozbiljnog konflikta od 15. do 18. decembra. Možda to ne bi privlačilo pažnju da niste i vi već napravili velike poteze, i time ozbiljno ugrozili svoju teško stečenu reputaciju. Nije, zapravo, u pitanju ni otvoren sukob mišljenja, ni interesa, već potpuna nepostojanost plana koji je načelno postojao, i sa time se vrlo teško mirite.

Ipak, dobra vest je da se do 20. decembra povoljna situacija sa novcem ne menja. Čak i kada pomislite da ste preterali sa troškovima, i da bi možda trebalo da se ponašate nešto racionalnije, ne uspevate da se obuzdate. Uživajte u dobrim finansijskim okolnostima tokom decembra meseca, i razmišljajte o ulaganju koje biste mogli napraviti početkom 2008.

Strelac

Sada ste već do te mere sigurni u sebe da ne pomišljate ni na kakvo prilagođavanje. Sigurno je da je takav osećaj udoban, ali će vam tokom decembra doneti brojne probleme, i nekoliko novih neprijatelja. Bilo kakav vid komunikacije sa šefovima sada može doneti više štete nego koristi, zato dobro planirajte šta ćete reći – nemojte ni pomišljati da se žalite na nerazumevanje okruženja, privatne probleme, ili ličnu plahost.

Neplanirani rashodi će vas zateći nespremnim poslednjih dana novembra, ali ćete se brzo stabilizovati već druge sedmice decembra. U istom periodu i nesuglasice sa kolegama već lagano blede – obostrana dobra volja će ipak voditi do harmonizacije odnosa. Decembar ćete sigurno pamtiti po izuzetnom dinamizmu i neočekivanim preokretima na poslovnom planu.

Jarac

Nakon meseci manjih teškoća, loših okolnosti i neusklađene radne atmosfere napokon ste potpuno preuzeli inicijativu, i uspeli da na pravi način dočarate svoj stav o budućim planovima na radnom mestu. Time stičete simpatije nadređenih i već od 15. se radujete dugo željenoj stabilizaciji.

Ipak, iako ste sa nadređenima pronašli savršeni način komunikacije, sa kolegama vam to ne polazi za rukom, te je situacija svakim danom sve teža. Problem može biti i u tome što suviše žustro kritikujete, prebrzo se upuštate u raspravu, čak i kada to nije jedini put do rešenja. Finansijska situacija je uglavnom dobra, i decembar bi trebalo da donese poboljšanje, bilo vašim samostalnim angažovanjem, bilo povišicom na postojeći prihod.

Vodolija

Ako je suditi po vašem vedrom raspoloženju, Novogodišnji praznici za vas počinju čitav mesec ranije, što se kolegama neće dopasti. Zahtevni poslovni zadaci vam unose sve više nemira u svakodnevicu i ne uspevate da obavite svoje planirane aktivnosti bez nervoze, što vodi konfliktima posebno u periodu od 7. do 18 decembra. Čak će i nadređeni biti primorani da se uključe u tekuće razmirice kako bi održali privid normalne radne atmosfere. Tokom prve nedelje decembra sa vama je izuzetno teško komunicirati, te budite izbirljivi – u oštru diskusiju se možete upustiti samo sa ljudima koji vas dobro poznaju i ne mogu vam zameriti reči izrečene u nastupu besa i trenutnog nezadovoljstva.

Novac vam je sada potrebniji nego ikada ali ste i na tom polju prerano započeli da se opuštate, pa konstatujete da ste u ozbiljnoj finansijskoj krizi od 20. do 25. decembra.

Ribe

Ako se neko može pohvaliti dobrim raspoloženjem koje “opija” sve oko sebe onda su to pripadnici znaka Riba. Kakva god da je atmosfera na poslu, koliko god zlovolje da vas okružuje, vi nastavljate da zračite optimizmom i verom u pozitivno okončanje. Možda to i jeste tajna vašeg uspeha. Finansijski uspeh se može definisati opštom stabilnošću, koja je kod vas sa blagom tendencijom pada samo tokom poslednje nedelje novembra, ali već početkom decembra situacija se ponovo stabilizuje.

Jedino je u odnosima sa nadređenim neophodno da zaista ukažete na ažurnost i sve započete zadatke obavite u potpunosti do kraja. Prvi dani decembra vas zatiču u razmišljanju o nekim još ambicioznijim planovima, ali već od sredine meseca se sve manje zamišljate nad tom idejom.

Podelite ovaj tekst: