Upozorenje povodom Svetskog dana multipla skleroze – 30. maja

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze je 30. maj, a ova hronična bolest zahvata centralni nervni sistem i ima veoma nepredvidiv i promenljiv tok. Prema podacima zdravstvenih stručnjaka u Srbiji od multiple skleroze boluje više  od 10.000 ljudi, od čega je više  žena nego muškaraca.

Poznato je da je rana dijagnoza, a i potom adekvatno lečenje presudno u nastojanju da se kontroliše tok multiple skleroze i uticaja koji ona može da ima na život pacijenta, upozoravaju iz kompanije Actavis-Teva Srbija, povodom Svetskog dana multiple skleroze. Iako se ne zna precizno kako nastaje, zna se da je bolest autoimunog porekla, a njen uzrok nastaje zbog različitih uticaja spoljašnje sredine ali i genetskih faktora.

Kod multiple skleroze imuni sistem napada omotač (mijelin) koji pokriva nervna vlakna i tako pravi problem u komunikaciji između mozga i ostatka tela. Simptomi koji se javljaju su različiti i zavise od broja zahvaćenih vlakana kao i od toga koja nervna vlakna su zahvaćena. Kod nekih pacijenata će se javiti problemi koji otežavaju hod, dok kod drugih mogu postojati mirni periodi bez novih simptoma.

Najčešće dijagnoza se uspostavlja između 25. i 45 godine života, zbog čega multipla skleroza predstavlja najčešće netraumatsko onesposobljavajuće neurološko oboljenje mladih odraslih osoba. Uz adekvatno lečenje, veliki broj pacijenata sa  MS-om  je u mogućnosti da  dugo i kvalitetno  živi , bude radno sposoban i da žene bez posledica iznesu trudnoću, saopštavaju eksperti kompanije Actavis-Teva Srbija .

 

Podelite ovaj tekst: