ALEKSANDAR RADOSAVLJEVIĆ, CARLSBERG SRBIJA: Osvojićemo 30 odsto tržišta

Zaključno sa avgustom, ukupno tržište piva u Srbiji opalo je za 15 procenata i to je povezano sa nizom faktora. Ali, Karlsberg Srbija ima dobre programe koji treba da nam donesu dalji rast tržišnog učešća

Aleksandar Radosavljević

Naši planovi su da zauzmemo 30 odsto srpskog tržišta što iz ove perspektive izgleda dosta složeno. Ali, Karlsberg Srbija ima dobre programe koji to treba da nam donesu. Postojeće brendove ćemo osnažiti i očekujemo da će to potrošači prepoznati. To znači da ćemo se na rang-listama uspešnih kompanija pojaviti sa još boljim performansama.

Ovako je Aleksandar Radosavljević, generalni direktor kompanije Karlsberg (Carlsberg) Srbija i predsednik Saveta stranih investitora, najavio novu borbu za kvalitet i tržište, uprkos kriznim ekonomskim vremenima i svim promenama koje donose otežani uslovi poslovanja. U razgovoru za Magazin Biznis Radosavljević govori o tome kako pivarska industrija prolazi kroz kriznu 2009. godinu, o uspehu koji je Karlsberg napravio u prošle četiri godine, posle kupovine male pivare u Čelarevu i o nastojanju Saveta stranih investitora da poboljšaju uslove poslovanja u Srbiji.

• Na izmaku smo leta 2009. Kako je prošla glavna sezona za proizvođače piva u Srbiji, posebno za Karlsberg? Da li je ekonomska kriza uticala na potrošnju piva?

– Već prošle 2008. godine smo videli da je ukupno tržište piva opalo za osam procenata i prema našim projekcijama za ovu godinu očekivali smo da će taj pad biti još veći. To se i obistinilo. Zaključno sa avgustom, ukupno tržište piva u Srbiji opalo je za 15 procenata i to je povezano sa nizom faktora. Naravno, jedan od faktora je ekonomska kriza koja se prelila na potrošače jer se smanjila potrošnja svih dobara, pa i piva, a početkom 2009. godine smo imali i povećanje akciza. Dakle, cene piva su povećane uz kursne razlike evro-dinar, pa je to uticalo na poslovanje. Treći faktor je što su sami potrošači postali sve obazriviji. Tako je u prvom kvartalu pad u pivarskoj industriji iznosio 25 odsto. To je bio drastičan pad. Kupci su počeli da smanjuju zalihe koje imaju kod sebe. Posle tog prvog kvartala došlo je do blagog oporavka na proleće. Indeksi pada su se kretali između pet i deset odsto u odnosu na prošlu godinu. Kada se sve to sabere, sada imamo za 15 odsto smanjenu prodaju na nivou ukupne pivarske industrije Srbije.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: