ANTONIO PASARELA, DIREKTOR KOMPANIJE ERICSSON ZA SRBIJU, CRNU GORU, MAKEDONIJU I ALBANIJU: Komercijalna primena 5G tehnologije od 2020.

Sjajna stvar kod 5G tehnologije je što se može primeniti u različitim industrijama – od poljoprivrede do proizvodnje i transporta, odnosno do upravljanja kolonama kamiona. Primeri upotrebe su mnogobrojni pa se može očekivati korist za sve učesnike u industrijskom lancu. Jednostavno, štedi se vreme i novac i pojednostavljuje poslovanje

Antonio Pasarela

Antonio Pasarela

Kompanija Erikson (Ericsson), globalni lider u tehnološkim komunikacijama i uslugama, koja ove godine proslavlja 140 godina postojanja, a istovremeno slavi i 20 godina uspešnog poslovanja u Srbiji, predstavila je krajem februara, na Svetskom kongresu mobilne telefonije (MWC) u Barseloni, prototip 5G mreža sa brzinom preuzimanja podataka od čak 26 Gbps. Kompanija Erikson danas sarađuje sa 20 telekomunikacionih operatera u svetu na razvoju i testiranju 5G mreže, kao i na projektima sa preko 15 kompanija iz brojnih industrija, kako bi se razvoj ove tehnologije prilagodio raznim potrebama ovih industrija.

Komentarišući za Magazin Biznis najnovija dostignuća u razvoju 5G mreže Antonio Pasarela (Antonio Passarella), direktor Eriksona za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, kaže da je reč o novoj tehnologiji sa raznovrsnom primenom koju Erikson razvija i testira.

– Cilj 5G mreža je da budu visoko efikasne i brže. Čak brže i do 1.000 puta od 4G, da imaju malo kašnjenje i to pet puta manje, da podrže više korisnika i uređaja, sa 1.000 puta povećanim obimom mobilnog data saobraćaja i da pružaju nove servise i nove primere korišćenja. Ukratko, 5G neće povezivati samo ljude, već i druge industrije i stvari, čime će „Umreženo društvo“ postati realnost – kaže Antonio Pasarela i ilustruje razvoj te tehnologije primerom iz Barselone. Na MWC kongresu 2015. predstavili su 5G sa download brzinom od 2-3 Gbit/s, dok su ove godine dostigli 27 Gbit/s. Zahvaljujući tom unapređenju mreže, kompanija Erikson već ima ugovore sa više od 20 velikih operatora i partnera iz industrije širom sveta sa kojima radi na razvoju 5G tehnologije, što je više od bilo koje druge kompanije, navodi Pasarela.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA: “Jak puls” za jubilarnih 60 godina
  • NEMAČKA KOMPANIJA POZIVA SRPSKE FIRME: Postanite Simensovi dobavljači
  • SENIOR HOUR U ORGANIZACIJI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Veče sa Milanom Petrovićem
  • KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI HRANE ”ŠTA JEDEMO?”: Sve veći standardi u bezbednosti hrane
  • DOGAĐAJI: Nove perspektive za ženski biznis
  • U FOKUSU: Uspešne priče Šumadije
  • DUNAV OSIGURANJE NUDI POGODNOSTI ZA OSIGURANJE IMOVINE: Najsigurniji prijatelj doma „Čuvar kuće“
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Prvi radni dan – korak do sna
  • VALERIJ ARAKELOV, JERMENSKI BIZNISMEN, VLASNIK RIMSKIH TERMI U SLOVENIJI: Vreme je za modernizaciju banja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2016.
Podelite ovaj tekst: