STIVEN KING: KADA NOVCA PONESTANE, KRAJ IMUĆNOG ZAPADA (2) Rast javne potrošnje na Zapadu

Društvo je postalo zavisno od iluzornog bogatstva namenjenog finansiranju lične potrošnje. Političari su galantno delili šakom i kapom kao da se zaista radi o pobednicima na lutriji. Između 2000. i 2012. godine javna potrošnja kao udeo nacionalnog dohotka skočila je sa 36,5 na 48,9 odsto u Velikoj Britaniji i sa 33,9 odsto na 41,1 odsto u SAD

Stiven King

Stiven King

Zapadnjaci su danas mnogo bogatiji nego što su bili ikada pre. Dohoci po glavi stanovnika danas su oko sedam puta viši nego što su bili na prelazu u 20. vek. Teško bi se moglo reći da je apelovanje na građane da ulažu više novca u penzije i druge važne stavke promašen čin. Ipak, potrošili smo unapred novac koji moramo da zaradimo. Radi se o opasnoj igri.

Pre finansijske krize, društvo je postalo zavisno od iluzornog bogatstva namenjenog finansiranju lične potrošnje, generisanju vodećih poreskih prihoda i pružanju čitavog raspona socijalnih prava. Nije teško uvideti zbog čega je bilo tako. Stalna povećanja u prosperitetu tokom mnogih decenija stvorila su impresiju da bismo zaista sve to mogli imati. Društvo je, činilo nam se, svake godine moglo da dobije na lutriji. Političari su galantno delili šakom i kapom kao da se zaista radi o dobitnicima na lutriji.

Rast javne potrošnje

Zbog toga je došlo do velikog povećanja u javnoj potrošnji. Između 2000. i 2012. godine javna potrošnja kao udeo nacionalnog dohotka skočila je sa 51,6 na 55,9 odsto u Francuskoj, sa 31,2 na 44,1 odsto u Irskoj, sa 45,9 na 49,8 odsto u Italiji, sa 41,1 na 46,9 odsto u Portugaliji, sa 36,5 na 48,9 odsto u Velikoj Britaniji i sa 33,9 na 41,1 odsto u SAD. U proseku, otprilike, polovina ovog povećanja dogodila se pre početka finansijske krize.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA: “Jak puls” za jubilarnih 60 godina
  • NEMAČKA KOMPANIJA POZIVA SRPSKE FIRME: Postanite Simensovi dobavljači
  • SENIOR HOUR U ORGANIZACIJI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Veče sa Milanom Petrovićem
  • KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI HRANE ”ŠTA JEDEMO?”: Sve veći standardi u bezbednosti hrane
  • DOGAĐAJI: Nove perspektive za ženski biznis
  • U FOKUSU: Uspešne priče Šumadije
  • DUNAV OSIGURANJE NUDI POGODNOSTI ZA OSIGURANJE IMOVINE: Najsigurniji prijatelj doma „Čuvar kuće“
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Prvi radni dan – korak do sna
  • VALERIJ ARAKELOV, JERMENSKI BIZNISMEN, VLASNIK RIMSKIH TERMI U SLOVENIJI: Vreme je za modernizaciju banja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2016.
Podelite ovaj tekst: