ANDREJ ENGELMAN: Sada vam treba dobar plan za EU

Skrining je završen i sva ministarstva dobro znaju šta je njihov posao. Sada je na radnim grupama da naprave dobar plan šta će i kada uraditi, kako će se i šta nansirati, gde se mogu koristiti sredstva EU ili bilateralno, a gde se mogu uzimati neki krediti. Izaberite kojim područjima ćete dati prednost. Taj rad treba da bude jedna celina koju ćete predstaviti Evropskoj uniji i koje ćete se držati, jer time stičete kredibilitet

Andrej Engelman

Andrej Engelman

Dugogodišnji ekspert Andrej Engelman, bivši zamenik direktora Kancelarije za EU u Sloveniji i sadašnji zamenik direktora Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i evropsku kohezionu politiku, već nekoliko godina angažovan je na projektu „Podrška pregovorima sa EU u Srbiji“ koji nansira Vlada SR Nemačke a sprovodi ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Sadašnje aktuelne teme ovog projekta su „Jačanje institucionalne strukture za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji – Šta posle skrininga“, kao i aktivnosti vezane za izgradnju i jačanje analitičkih kapaciteta u ključnim institucijama u pregovorima sa EU a to su pregovarački tim i Kancelarija za evropske integracije. U razgovoru za Magazin Biznis gospodin Engelman govori o tome kakva su očekivanja od ovog projekta koji GIZ sada realizuje i objašnjava na šta bi Srbija u narednim fazama trebalo da se fokusira. On ističe da se u dosadašnjim koracima na putu za EU pokazalo da su državne strukture u Srbiji bile dobro pripremljene za skrining.

– To je bio jedan od razloga što je Srbija dosta dobro prošla kroz skrining i ta prva faza je bila uspešna. Realizovali smo seminare za više od 1.000 vladinih službenika koji su uključeni u pregovaračke grupe. Sada je na redu druga faza i ona je nešto detaljnija.

• Šta Srbija treba da uradi za taj period posle skrininga?
– Prvo je potreban Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina evropske unije (NPAA) i drugo, potrebna je pomoć pregovaračima, pregovaračkom timu i grupama da dobiju potrebnu analitičku podršku.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA: “Jak puls” za jubilarnih 60 godina
  • NEMAČKA KOMPANIJA POZIVA SRPSKE FIRME: Postanite Simensovi dobavljači
  • SENIOR HOUR U ORGANIZACIJI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Veče sa Milanom Petrovićem
  • KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI HRANE ”ŠTA JEDEMO?”: Sve veći standardi u bezbednosti hrane
  • DOGAĐAJI: Nove perspektive za ženski biznis
  • U FOKUSU: Uspešne priče Šumadije
  • DUNAV OSIGURANJE NUDI POGODNOSTI ZA OSIGURANJE IMOVINE: Najsigurniji prijatelj doma „Čuvar kuće“
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Prvi radni dan – korak do sna
  • VALERIJ ARAKELOV, JERMENSKI BIZNISMEN, VLASNIK RIMSKIH TERMI U SLOVENIJI: Vreme je za modernizaciju banja
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2016.
Podelite ovaj tekst: