ARTUR TUREMKA: Dokazano – elektronska plaćanja smanjuju sivu ekonomiju

Studija o sivoj ekonomiji koju su kompanije MasterCard i EY sprovele u osam zemalja centralne i istočne Evrope, ukazala je na direktnu vezu: što je infrastruktura za elektronska plaćanja bolje razvijena, što je veći nivo korišćenja kartica, to je niži nivo sive ekonomije. Na potezu je Vlada Srbije

Artur Turemka

Artur Turemka

Poručili smo studiju od Ernst & Young-a u osam zemalja centralne i istočne Evrope sa ciljem da saznamo
kakav je odnos između različitih ekonomija i koji faktori utiču na njihov razvoj. Rezultati u Srbiji za period od 2011. do 2014. godine pokazuju da je udeo sive ekonomije u domaćem BDP-u išao od 23,2 odsto u 2011., dostigao vrhunac sa 24,2 odsto u 2012. godini, da bi u 2014. godini nivo sive ekonomije iznosio 20,8 odsto BDP-a. Nivoi i pasivne i aktivne sive ekonomije bili su na vrhuncu 2012. godine ali je ohrabrujući rezultat da nivo aktivne sive ekonomije opada mnogo brže nego nivo pasivne sive ekonomije. To možemo posmatrati kao pozitivan indikator efikasnosti zakonodavstva za podsticanje elektronskih plaćanja koja mogu da se prate, prikupljanjem poreza koji proističu iz tih plaćanja i potencijalnim gubitkom motivacije za izbegavanje plaćanja zakonskih obaveza.

Ovako je Artur Turemka, generalni direktor kompanije MasterCard za tržišta Balkana, objasnio suštinu najnovije studije kojom kompanija MasterCard želi da se uključi u suzbijanje sive ekonomije. Mere i rešenja su spremna, potrebna je samo odlučnost vlasti da se opredeli za savremene modele suzbijanja sive ekonomije – objašnjava Artur Turemka u razgovoru za Magazin Biznis.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MAGAZIN BIZNIS I EKONOMETAR OBELEŽILI DECENIJU IZLAŽENJA: Deset godina sa vama
  • DANIEL BERG: Pomoći ćemo u procesu privatizacije
  • SAŠA ĐORĐEVIĆ: I sport i biznis imaju vinere i luzere
  • ARTUR TUREMKA: Dokazano – elektronska plaćanja smanjuju sivu ekonomiju
  • UDAR NA REPUTACIJU: Zašto je “auto” postao “Folksvagen”
  • POZICIJE MENADŽERA MARKETINGA I PRODAJE NA TRŽIŠTU EU: Kakve su nam poslovne škole potrebne
  • MENADŽERSKI VODIČ: Šta znaš ili koga znaš
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2016.
Podelite ovaj tekst: