UVOD U BIZNIS: Šoping mol Kopaonik

Ni Mirko Marjanović, predsednik srpske vlade (od 1994. do 2000. godine) u čije vreme je pokrenuto savetovanje ekonomista na Kopaoniku 1994. godine, nije mogao da zadobije ovoliku podršku ekonomista, kolika je ona bila na ovom 23. skupu održanom ove godine.

Radojka Nikolić

Radojka Nikolić

Dobro se sećam da se i tada, u vreme Marjanovićeve vlade, pričalo o reformama, o teškoj situaciji u privredi i o privatizaciji, ali da su se vodile čitave polemike, koje su ponekad prerastale u svađe, između predstavnika vlasti i ekonomske struke. Godina 1995. je, na primer, bila upamćena po oštroj raspravi, gotovo svađi, između tadašnjeg guvernera centralne banke Dragoslava Avramovića i ekonomista koji su smatrali da je guverner popustio monetarne stege i da dinar realno klizi više nego što se to zvanično prikazuje. Ali, to je sve ostalo u prošlosti.

U međuvremenu, od kopaoničkog savetovanja ekonomista stiglo se do Kopaonik biznis foruma. Uključili su se svi “u više kolona” kako se to danas, u ovo predizborno vreme, kaže. Dakle, tu su: ekonomisti, političari, diplomate, javna preduzeća, veliki biznismeni, bankari, osiguravači, mali biznismeni i preduzetnici, analitičari, i novinari – ukupno preko 900, umesto nekih 250 do 300 učesnika, kako je to bilo kada je startovalo kopaoničko savetovanje.

Već nekoliko godina se skup i zove drugačije. To je sada Kopaonik biznis forum, a organizatori toliko teže da on liči na najveći svetski skup političara i biznismena u švajcarskom Davosu, da su gotovo sve prilagodili – logotipi, boje, dizajnerska rešenja – sve je kao u pravom Davosu. Samo što nije pravi, nego je srpski. U ovom srpskom imate sve što želite, kao u šoping molu – za svakog ponešto. Od ozbiljnih panela do opuštenih ćaskanja na sceni, uz lakrdijaške upadice i laku zabavu. A tu je i skijanje po svežem snegu, koji je ove godine pao, kao poručen, dan uoči otvaranja savetovanja. Kopaonički noćni provodi se podrazumevaju.

Zašto je došlo do ovih promena u organizaciji i načinu rada skupa? Ne treba ići daleko. Ekonomisti su racionalni ljudi. A bogami i biznismeni. Lako su zaključili da u modu na našim prostorima, posle 2000-tih, ulaze neke druge navike. Umesto prodavnica imamo – šoping molove. Umesto da se jure “bliske veze” sa predstavnicima vlasti, imamo – lobiranje. Umesto klasičnih sastanaka imamo – ručkove. Umesto posredovanja u upoznavanju imamo – minglovanje (mingle, mingel – pomešati se, mešati se s nekima), umesto napornog čitanja i slušanja referata imamo ćaskanje uz kaficu i razmenu mišljenja…

I eto čarobne formule za okupljanje ovolikog broja učesnika kopaoničkog foruma. A o finansijama ne treba brinuti: kotizacije, sponzori, brendiranje, sve se može naplatiti. I ekonomisti i biznismeni dobro znaju put do novca. Do svega se može doći, samo je pitanje cene – tvrdio je svojevremeno još Bogoljub Karić.

Ali, da se vratimo najvažnijem delu Kopaonik biznis foruma – poruci koja je tradicionalno upućena na završetku skupa. Poruka glasi da „moraju odlučnije da se sprovode strukturne reforme koje su uslov za održanje postignute fiskalne konsolidacije…“, te da je „neophodno da se odlučnije radi na racionalizaciji i efikasnosti javne uprave kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, da se nastavi restrukturisanje
javnih preduzeća i dovrši privatizacija strateški važnih preduzeća…“

Mogu već sada da tvrdim da to neće biti završeno do sledećeg Kopaonik biznis foruma, što znači da ima razloga za “Dostizanje i konvergenciju sa vodećim trendovima”, kako glasi deo naziva ovog foruma iz 2016. Zato, pripreme za Kopaonik biznis forum 2017. već mogu da počnu, pošto ima i publike i učesnika.

 


U ovom broju još i …

  • MAGAZIN BIZNIS I EKONOMETAR OBELEŽILI DECENIJU IZLAŽENJA: Deset godina sa vama
  • DANIEL BERG: Pomoći ćemo u procesu privatizacije
  • SAŠA ĐORĐEVIĆ: I sport i biznis imaju vinere i luzere
  • ARTUR TUREMKA: Dokazano – elektronska plaćanja smanjuju sivu ekonomiju
  • UDAR NA REPUTACIJU: Zašto je “auto” postao “Folksvagen”
  • POZICIJE MENADŽERA MARKETINGA I PRODAJE NA TRŽIŠTU EU: Kakve su nam poslovne škole potrebne
  • MENADŽERSKI VODIČ: Šta znaš ili koga znaš
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2016.
Podelite ovaj tekst: