DANIEL BERG: Pomoći ćemo u procesu privatizacije

EBRD je i dalje spremna da podrži privatizaciju i komercijalizaciju javnih preduzeća. Razgovarali smo sa Vladom Srbije o privatizaciji Telekoma i Aerodroma Nikola Tesla, na primer. Postoje i druge kompanije koje bi mogle biti privatizovane, ali Vlada treba da bude realna kada je reč o prodajnoj ceni i da takođe ima u vidu i koristi od dugoročnog rasta, koji može da dođe sa boljim upravljanjem preduzećem

Daniel Berg

Daniel Berg

Srbija je u poslednjih nekoliko godina stabilizovala svoju ekonomiju. Ovim zaključkom Daniel Berg, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), počinje razgovor za Magazin Biznis. Primena programa sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u poslednjih godinu i po dana, podržana strukturnim reformama, jeste važna osnova za izgradnju življe ekonomije, smatra Berg koji je svoj rad u EBRD-u počeo 1995. godine kao savetnik Odbora direktora za Sjedinjene Američke Države. Nakon toga bio je šef kancelarije u Kirgistanu, Albaniji i Bugarskoj. U julu prošle godine, nakon što je dotadašnji direktor Mateo Patrone otišao u Rumuniju, Berga je profesionali put doveo u Beograd. Nepunih osam meseci rada u našoj zemlji, dovoljni su za sumiranje prvih utisaka. U razgovoru za Magazin Biznis otkriva zašto Srbija može da bude pokazni primer za to kako sprovesti reforme u krizi, ali i koje su to firme za koje je EBRD zainteresovana u procesu privatizacije.

– Strukturne reforme koje su u toku, koje uključuju i smanjenje finansijskog tereta preduzeća u državnom vlasništvu, doprinose i poboljšanju uslova poslovanja za uspeh privatnog sektora. Nedavno poboljšanje rejtinga na listi o uslovima poslovanja, ukazuje na to da se ide u dobrom pravcu. Sve su to pozitivni koraci u pravom smeru.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MAGAZIN BIZNIS I EKONOMETAR OBELEŽILI DECENIJU IZLAŽENJA: Deset godina sa vama
  • DANIEL BERG: Pomoći ćemo u procesu privatizacije
  • SAŠA ĐORĐEVIĆ: I sport i biznis imaju vinere i luzere
  • ARTUR TUREMKA: Dokazano – elektronska plaćanja smanjuju sivu ekonomiju
  • UDAR NA REPUTACIJU: Zašto je “auto” postao “Folksvagen”
  • POZICIJE MENADŽERA MARKETINGA I PRODAJE NA TRŽIŠTU EU: Kakve su nam poslovne škole potrebne
  • MENADŽERSKI VODIČ: Šta znaš ili koga znaš
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2016.
Podelite ovaj tekst: