David Gram: Iskustvo sa kompanijom Lego pomaže nam da razumemo šta se menja u svetu

David Gram na jednom od predavanja (Foto: BBF)

David Gram na jednom od predavanja (Foto: BBF)

Veoma je važno razviti sposobnost da stalno registrujete šta se dešava, kako da se ponašate prema tome i kako to utiče na vašu industriju. Iskustvo sa kompanijom Lego, upravo pomaže da razumemo šta se menja u svetu, ali i da razumemo šta je to u čemu smo zaista dobri, u kom pravcu želimo da razvijamo svoj posao i kako možemo da spojimo te dve stvari, kaže David Gram, partner i CEO, LEGO Venture, Senior Direktor Inovacija, LEGO Group i koosnivač Diplomatic Rebels, kompanije posvećene osnaživanju kompanija i intrapreduzetnika širom sveta da postanu jači i bolji inovatori.

David Gram je jedan od predavača na Balkan Biznis Forumu koji se održava 26. maja u Beogradu (Mts dvorana), a pre održavanja BBF, u intervjuu za naš portal, iznosi svoja iskustva u saradnji sa kompanijom Lego i o porukama koje će imati za učesnike Foruma u glavnom gradu Srbije, u koji sada dolazi prvi put.

U čemu je tajna uspeha i opstanka kompanije Lego na globalnom tržištu već više decenija?

Tajna uspeha kompanije Lego, kao i svake druge kompanije, je u višedecenijskom učenju i ulaganju u edukaciju i inovacije. Zato kompanije koje žele uspešno opstajanje na tržištu, treba da se fokusiraju na ono u čemu su dobri, da istražuju i ulažu u buduće potencijale. Tajna uspeha je da treba da stvore ravnotežu između svojih postojećih osnovnih sposobnosti i kompetencija što je više moguće i da istovremeno grade nove kompetencije.

Više se ne možemo samo držati onoga u čemu smo dobri, moramo stalno inovirati i ulagati u nova znanja i veštine.

Kroz kakvu transformaciju prolazi danas liderstvo i inovatorstvo?

Ako izađete u svet, ili u džunglu, i uronite u svet gde se promene događaju, ako uđete u samu nultu tačku promena, onda to postaje pravo i uticajno iskustvo. To iskustvo podrazumeva dublje slojeve razumevanja za dešavanja u svetu i kako mi možemo da ih iskoristimo. To će možda izazvati neke nove ideje, neka razmišljanja, neka pitanja na koja ćete sada početi da tražite odgovore. Verujem da je ključna osnova i „trik“ da treba razumeti svrhu i DNK organizacije. Ključno je višedecenijsko učenje kompanija, gde one treba da shvate koliko treba da se fokusiraju na ono u čemu su dobri i koliko treba da istražuju buduće potencijale.

Kako postati preduzetnik u velikim organizacijama?

Zatvorenost i tajnovitost odugovlače proces napretka, jer kada ste zatvoreni, raspolažete samo resursima iz svog malog sveta, iz “balončića sigurnosti”. Umesto toga, ukoliko se otvorite i započnete saradnju sa drugima, van organizacije ali i sa svojim zaposlenima, ako im dozvolite da doprinesu vašim težnjama, bićete mnogo brži i snalažljiviji. Dakle, potrebna je promena, od potpune kontrole vlasništva ka otvorenosti i većem uticaju drugih na sistem.

Šta je “radikalna inovacija“ koju zastupate i kome je namenjena ta metoda?

Radikalno je vrlo relativan pojam. Nešto što je radikalno za vas, možda nije radikalno za drugu organizaciju, jer su oni već dobri u tome. Dakle, u poređenju sa onim u čemu ste trenutno dobri, ovo je radikalno novo. I zato je to složen koncept, ne možete nužno reći da je nešto radikalna inovacija, jer druga organizacija bi mogla reći, ovo nije radikalno za nas, ovo je uobičajeno, jer to radimo godinama. Dakle, treba da postavimo početnu tačku i vidimo u čemu smo dobri sa ovom novom stvari koju treba da uradimo. Jesmo li dobri u tome – ako nismo i nikada to ranije nismo probali, onda je to za nas verovatno veoma radikalno. U Future Lab smo uspeli da napravimo radikalne inovacije za LEGO Grupu na globalnom nivou.

 Da li u maju 2022. dolazite prvi put u Beograd i u ovaj deo Evrope? Kakva će biti vaša poruka poslovnim ljudima na BB Forumu?

Nikada ranije nisam imao priliku da posetim Beograd i zato se veoma radujem. Dakle, moja poruka bi bila da, ako prisustvujete otvorenog uma i, na neki način, sa radoznalošću, onda nema ograničenja za prikupljanje novih znanja i inspiracije. Međutim, lično smatram da to zahteva otvorenost i želju da uđemo u nove razgovore i da se uključimo u sadržaj koji se prezentuje. Time dobijate veću vrednost od događaja kao Balkan Business Forum. Za ostale „tajne“ pridružite nam se 26. maja, poručio je David Gram. (R.N.)

Podelite ovaj tekst: