Без иновација нема јаке економије

Децембра 2015. године завршен је Пројекат подршке иновацијама који је Фонд за иновациону делатност реализовао у претходне четири године. Пројекат је финансиран из Инструмента за претприступну помоћ ЕУ (ИПА 2011), у сарадњи са Светском банком, са 8,4 милиона евра. Подржана су 52 иновативна пројекта за које је процењено да доприносе развоју технологија и услуга и да имају велики потенцијал за комерцијализацију

inovacijaПројекат подршке иновацијама у Србији који је Фонд за иновациону делатност спроводио од 2011. године, завршен је у децембру 2015. године. Пројекат је финансиран из Инструмента за претприступну помоћ ЕУ (ИПА 2011), у сарадњи са Светском банком, са 8,4 милиона евра. У оквиру овог пилот пројекта развијани су инструменти и програми за оснивање иновативних фирми и успостављена институционална инфраструктура, а главни циљ је био унапређивање свести о значају иновација у економији. Поводом завршетка пројекта, 11. децембра 2015. одржан је у Београду панел под називом „Пројекат подршке иновацијама у Србији, поуке и следећи кораци“. На скупу је оцењено да Србија има добар потенцијал за иновације и у МСП сектору и у другим областима, али да у том правцу треба више да се ради. Фонд за иновациону делатност ће наставити да доприноси развоју иновативне заједнице, уз додатно финансирање из средстава ЕУ. Међутим, нeопходно је и да Влада Србије настави да пружа подршку развоју иновација.
Како је оцењено на панел расправи, корисници пројекта, домаћа иновативна МСП, унапредили су технологије и производе, повећали број радних места и приходе и на тај начин су створени услови за њихов дугорочан раст и допринос развоју иновативне економије.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ТРАНЗИЦИЈА: Година предузетништва
  • Достављање финансијских извештаја у електронској форми
  • Национална награда Делта холдингу
  • Стартовао Закон о привредним коморама
  • Ускоро тим за спречавање инцидената на интернету
  • Роботи за опеке
  • Оглашавање које обликују потрошачи
  • Следећи број Економетра излази 8. марта 2016.
Podelite ovaj tekst: