Од љубави према биљу до озбиљног посла

Осамдесетих година прошлог века, на њиви у београдском приградском насељу, за породицу Бушић производња биља била је, пре свега, хоби. У међувремену, љубав према биљу је прерасла у посао, компанија се константно развија, извоз расте, а у плану су проширивање производње и запошљавање радника

Радисав и Софија Бушић са сином Драганом Бушићем

Радисав и Софија Бушић са сином Драганом Бушићем

Не дешава се често да из хобија настане успешна пословна прича, али је Радисав Бушић из Београда доказ да је тако нешто могуће. Још осамдесетих година, док је радио у некадашњем ЈАТ-у као контролор међународних летова, овај предузетник је на 50 ари свог имања у београдском приградском насељу Борча садио биље. Од самог почетка му је подршку пружала и супруга Софија која је у то време била финансијски руководилац на Коларчевом народном универзитету.

У СФРЈ су, према речима Бушића, били највећи произвођачи садног и семенског материјала лековитог биља. Све пројекте које је покретао тадашњи Институт за лековито биље су пратили производећи за њих садни материјал. Такође, биље су продавали и тадашњој компанији Југолек. „Наше професије нису имале никаквих додирних тачака са производњом биља.

То је била последица наше велике љубави према биљу. Одувек смо волели пољопривреду, али не узгајање класичних култура, него нешто другачије. Још у то време смо лепо зарађивали, а тврдим да и данас ко заиста жели да ради може добро да заради у пољопривреди, посебно у области здраве хране. Ова грана пољопривреде изискује интензивну производњу али је добро плаћена“, каже Радисав Бушић.

Осамдесетих година синови овог брачног пара, Драган и Радован, тек су чинили своје прве кораке, али Радисав и Софија кроз смех кажу да су их у посао укључили готово чим су научили да броје. О развоју њихове компаније од оснивања до данашњих дана разговарали смо недавно када смо их посетили у Борчи, али је од синова био присутан само Драган, док је други син, Радован, био службено одсутан.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ТРАНЗИЦИЈА: Година предузетништва
  • Достављање финансијских извештаја у електронској форми
  • Национална награда Делта холдингу
  • Стартовао Закон о привредним коморама
  • Ускоро тим за спречавање инцидената на интернету
  • Роботи за опеке
  • Оглашавање које обликују потрошачи
  • Следећи број Економетра излази 8. марта 2016.
Podelite ovaj tekst: