ШУКИ ГЛАЈТМАН: Недовољна подршка иноваторима

У Србији људи имају знање и развијене су институције за развој иновација, али нема довољно финансијских инструмената и из буџета се не издваја довољно новца за иновације, а то је неопходно за развој нације

Шуки Глајтман

Шуки Глајтман

У Србији су људи добро обучени за посао, квалитетна је радна снага, развијена је научноистраживачка инфраструктура и образовни систем. Добро је што су елементи за које је потребно много времена да се развију, знање и институције, већ развијени. Али у иновационом екосистему недостаје неколико важних елемената. Нема довољно финансијских инструмената у приватном и јавном сектору, а целокупна пословна клима (култура, прописи, амбијент) и политика Владе нису посебно наклоњени развоју иновација. Политичари само декларативно говоре да су иновације изузетно важне за развој привреде. Из буџета, у којем се увек огледају приоритетни национални и државни циљеви, не одваја се довољно средстава за иновације, а то је неопходно. Битно је за шта стварно издвајате новац, на развој којих делатности се фокусирате, а не само да лепо причате о томе. Овако је Шуки Глајтман, стратешки саветник Фонда за иновациону делатност Србије, у разговору за Економетар, оценио степен развоја иновација у сектору МСП у Србији. Господин Глајтман је својевремено дефинисао израелску националну политику у области иновација, био је на позицији главног научника Израела и показао своју стручност у спровођењу иновативних пројеката у бројним земљама.

Шуки Глајтман је истакао да је пре пет година, када је основан Фонд за иновациону делатност, постојао један бизнис инкубатор, а заједница старт-ап иновативних компанија готово да није постојала. Захваљујући активностима Фонда направљен је велики помак. Успешно је реализован пилот пројекат подршке иновацијама, иако је за развој иновација утрошено у просеку само два милиона евра годишње.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ТРАНЗИЦИЈА: Година предузетништва
  • Достављање финансијских извештаја у електронској форми
  • Национална награда Делта холдингу
  • Стартовао Закон о привредним коморама
  • Ускоро тим за спречавање инцидената на интернету
  • Роботи за опеке
  • Оглашавање које обликују потрошачи
  • Следећи број Економетра излази 8. марта 2016.
Podelite ovaj tekst: