BOJAN ĐURIĆ, SAVETNIK PREDSEDNIKA PKS: Put do zakona po meri privrede

Poznato je da se u Srbiji usvaja mnogo dobrih zakona za koje se vrlo brzo u praksi pokaže da nisu dovoljno promišljeni u nekim segmentima ili da su reviše prekopirani iz nekih zemalja iz kojih dolaze. Ako Privredna komora učestvuje u procesu pravljenja originalnih zakona, možemo mnoge robleme da izbegnemo

Bojan Đurić

Bojan Đurić

Uveren sam da je Privredna komora u proteklom periodu dosta radila na zastupanju interesa privrede, ali nije bila dovoljno vidljiva ili dovoljno prodorna do onih mesta gde se ključne odluke donose. Ili je bila uključena u proces donošenja zakona, a onda nije imala svoje mesto u onome što dolazi nakon što se predlog nekog propisa usvoji na Vladi i raspravlja u parlamentu. Jer, vrlo često se dešava da se u raspravama propis u značajnoj meri promeni i to na štetu interesa privrede. Zato je naša osnovna ideja da znatno pojačamo interese privrede pred državom, odnosno u procesu usvajanja zakona i podzakonskih akata. Smatramo da je to segment rada komore koji je najmanje razvijen ili makar najmanje vidljiv.

Ovako je Bojan Đurić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, odgovorio na naše pitanje o tome na kojim poslovima radi u Privrednoj komori, s obzirom na to da je široj javnosti najpoznatiji kao raniji član Liberalno-demokratske partije i poslanik u srpskom parlamentu do izbora 2014. godine.

U razgovoru za Magazin Biznis Đurić podseća na iskustvo koje ima iz rada parlamenta, a to je da su pred svake izbore ili pred usvajanje nekog važnog sistemskog zakona, u Skupštinu Srbije ili u političke stranke, dolazili predstavnici sindikata ili nekih drugih interesnih grupa. Vrlo retko ili gotovo nikada to nisu radili predstavnici privrede, ni pojedinačno ni grupno, iako u delu javnosti postoji percepcija da je Privredna komora državna ili paradržavna institucija koja je uključena u proces kreiranja zakonodavstva.

Stoga Đurić smatra da boljom komunikacijom i saradnjom Privredne komore i Vlade Srbije može da se dođe do platforme koja će omogućiti da interesi privrede budu zaštićeni i da budu u centru pažnje, odnosno da privreda bude uključena u svaki proces izmene zakona i merenja njihovih efekata.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE Zelena energija na Beogradskom sajmu
  • Deset godina Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • ŠVEDSKA KOMPANIJA VERISEC LABS OBELEŽILA TRI GODINE RADA U SRBIJI Srpski stručnjaci uspešno otkrivaju sajber kriminal
  • SUSRET MENADŽERA FRANCUSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE (CCIFS) I SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA (SAM) Očekuju se nova poslovna partnerstva
  • NAJNOVIJE OCENE FISKALNOG SAVETA Deficit budžeta Srbije 3,5 odsto BDP
  • SRBIJA JE USVOJILA STRATEGIJU RAZVOJA ENERGETIKE DO 2015. GODINE I DVOGODIŠNJI NACIONALNI AKCIONI PLAN ZA ENERGETSKU EFIKASNOST, ALI TO TREBA I PRIMENITI Kako da uštedimo 20 odsto energije godišnje do 2020.
  • LIČNI STAV A čemu služi tržište kapitala?
  • Prvi interaktivni obrazovni portal u Srbiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2015.
Podelite ovaj tekst: