“ČIKAGO SIBIRA” IZBLIZA: Omsk – istorija, geografija i nafta

Iako su prve asocijacije za Sibir – sneg, duboki minus i Staljinovi logori, za Omsk su važni neki drugi istorijski detalji: proglašavan je za glavni grad Rusije, ovde se čuvalo carsko zlato, bio je industrijski centar i “Čikago Sibira”, a danas je jedan od retkih gradova koji ima ulicu Broz Tito, ulicu Lenjina i belogardejskog gubernatora Kolčaka, ali i najveću rafineriju nafte u Rusiji

Omsk u proleće: Prostran, veliki i miran grad sa više od milion stanovnika

Na jugozapadu Sibira, blizu granice sa Kazahstanom, udaljen oko 2.700 kilometara od Moskve, nalazi se Omsk – prostran i miran grad sa oko 1,1 milion stanovnika. Isuviše miran, s obzirom na bogatu istoriju i na nalazišta nafte, pošto se u ovom gradu nalazi najveća rafinerija u Rusiji, vlasništvo Gaspromnjefta. Kao gosti te ruske kompanije, koja je i vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), novinari srpskih medija boravili su početkom oktobra prošle godine u Omsku, na prijatnih plus 12 stepeni Celzijusa, za razliku od minus 34, koliko je tamo zabeleženo krajem ovog januara.

Iako su prve asocijacije za Sibir – sneg, temperatura u dubokom minusu i Staljinovi logori, za Omsk su važni neki drugi istorijski detalji: proglašavan je za glavni grad Rusije, ovde se čuvalo carsko zlato, bio je industrijski centar i “Čikago Sibira”, a danas je jedan od retkih gradova u svetu koji ima ulicu Broz Tito, naziv koji je dat još 1965. godine. U tome je i specifičnost ovog dela Sibira. Na samo jednom kvadratnom kilometru, u centralnom delu Omska, moderna vremena pomirila su tri istorijske ličnosti – Tita, Lenjina i Kolčaka, što je bilo nezamislivo sve dok je postojao Sovjetski Savez, do 1990. godine. Zašto i kako najbolje se vidi iz kratke hronike istorijskih događaja, koja sledi.

Podaci kažu da je Omsk nastao početkom 18. veka (1716. godine) tokom ruskog osvajanja Sibira, a da je sto godina kasnije, u 19. veku postao administrativni centar zapadnog Sibira i severnog Kazahstana pod ruskom upravom.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: