IZ BANKARSKOG UGLA: Izazovi upravljanja likvidnom pozicijom banke

Poučene greškama monetarne politike 30-tih godina prošlog veka, centralne banke brojnih zemalja su odmah po otpočinjanju ekonomske krize 2008. godine, pokrenule programe monetarnih olakšica kojima su u narednim godinama u sistem „upumpale“ nekoliko hiljada milijardi dolara svojih valuta.

Piše: Đorđe Stojanovski

Cilj ekspanzivne monetarne politike je bilo povećanje likvidnosti i stimulisanje ekonomije kako bi se celokupan sistem što pre izvukao iz recesije i vratio na uobičajene stope rasta. Iako će se rasprave o dometima ove politike tek voditi u narednim decenijama, danas se većina stručnjaka slaže oko toga da je ova politika ublažila razorna dejstva krize i ubrzala oporavak privrede.

Nesporna posledica ekspanzivne monetarne politike svakako jeste visoka likvidnost banaka. Ipak, izazovi postoje. Usled specifičnosti domaćeg bankarskog sistema, upravljanje likvidnošću je složenije nego u bankama EU. Najpre, oko 70 odsto ukupne finansijske aktive u Srbiji ima valutni predznak, što zahteva kontinuirano upravljanje deviznom pozicijom, odnosno, svako puštanje kredita sa valutnom klauzulom zahteva prodaju deviza i zatvaranje devizne pozicije. Banka u svakom momentu mora imati dovoljno devizne likvidnosti za finansiranje kreditnog rasta, i dok su primarni izvori devizne likvidnosti štednja stanovništva i kreditne linije iz inostranstva, dinarska likvidnost dolazi iz dva izvora – depozita privrede i kapitala banaka.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NALED OBJAVIO 11. SIVU KNJIGU SA 100 PREPORUKA ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT: Privrednici apeluju za smanjenje poreza
  • ŽELJKO CIGANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR BABY FOOD FACTORY DOBANOVCI: Dobar start novog brenda dečje hrane – Nutrino
  • ISKOSA GLEDANO: Živeo referendum
  • TV SLIKE I PRILIKE: Nesvakidašnje pojave
  • SLAVC HABIČ, DIREKTOR HYUNDAI SRBIJA: Od nas se očekuje samo najbolje
  • DIGITALNI VODIČ: 5G svet fantastike
  • STARI BREND SE VRAĆA GRADU NA BEGEJU: Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva
  • MEĐUNARODNO UDRUŽENJE SIRARA ODRŽALO ZASEDANJE U BEOGRADU: Prvi put izabrani članovi iz Srbije
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2019.
Podelite ovaj tekst: