ĆOŠKARENJE: Bezobrazluk kao manir

Osim u Srbiji, takvih marifetluka i bezobrazluka teško da još negde ima, a da je reč o Evropi u teritorijalnom smislu. Po svemu ostalom, od ekonomije i standarda do demokratskih procedura i vladavine prava, mi smo nešto posebno i drugačije, ali ne bolje već lošije u odnosu na „staru damu“.

Piše: Zoran Luković

Piše: Zoran Luković

Ovde i dalje važi pravilo ako si političar stranke na vlasti, onda se pod obavezno podrazumeva pamet, sposobnost, vrline bez mana, estradna popularnost… Skromnost i odgovornost su nešto sasvim nepotrebno i neprimenljivo u slučaju važnih stranačkih ljudi koji se žrtvuju za državu i narod jer, kako reče jedan takav, „radim i po dvadeset sati dnevno“. Ono, istina, verovatno bi bilo korisnije da ne radi ni malo, ali čovek misli drugačije, može mu se i zato o samom sebi kaže: „Nije tajna da imam visoku političku poziciju, da sam poslanik, da imam odlične međunarodne veze u poslovnom i političkom svetu, u svetu bankara. Čini mi se da Srbija nekad ne želi da oprosti uspeh“.

Ma čudo od čoveka. Jedino je nejasno da li on to zaista misli o samom sebi ili drži da su obični građani budale. Firma čiji je prvi upravljač, reč je o javnom preduzeću nacionalne važnosti, prema podacima iz finansijskog izveštaja Agencije za privredne registre imala je 2009. godine 1.053 zaposlena i dobitak u poslovanju nešto malo manji od jedne milijarde dinara. Za tri godine, dakle na kraju 2012. godine, dotični gospodin sa „odličnim vezama“ je napravio gubitak, minus kao krater, od 35 milijardi dinara uposlivši u tom periodu uglavnom po lično-grupno-partijskom kriterijumu i bez prave tehnološke potrebe dodatnih 657 osoba. Lepo je što je Vlada donela „odluku o restrukturiranju“ javnog preduzeća „Srbijagas“, ali je nejasno zašto je padanje pod direktorovanjem Dušana Bajatovića moralo da traje toliko godina. Naravno, cenu neće platiti niko drugi do opet svi mi, jer je država već dala i daće opet garancije za kredite, a deo novca za saniranje će verovatno biti i budžetski. Činjenica da se već mesec dana zbog svega međusobno javno prozivaju resorna ministarka i vladalac „Srbijagasa“, samo potvrđuje koliko toga lošeg ima u mehanizmu države, jer je kontrola morala biti mnogo efikasnija i izvan svake politike, a u skladu sa važećim normama. Ali, zato što nije tako, Srbija jeste zemlja bezobrazluka o tuđem trošku, ali za ličnu korist.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • BRITANSKA AKADEMIJA ZA BIZNIS (BAB) NAJAVLJUJE: Studiranje u Srbiji, ocenjivanje u Velikoj Britaniji
 • SARADNJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I SBERBANKE: Ambiciozni planovi za nova ulaganja
 • UNIKREDIT: NASTAVLJA SE RAST KREDITA U REGIONU: Više novca za privredu nego za potrošnju
 • RAJFAJZEN: BOLJI PROFITI BANAKA U ISTOČNOJ NEGO U ZAPADNOJ EVROPI: Banke u državnom vlasništvu na proveri
 • KONFERENCIJA NA FAKULTETU ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU – FEFA: Kako u pregovore sa EU
 • EK I EBRD: SRPSKA PRIVREDA I DALJE RANJIVA: Oporavak tek iduće godine
 • U POSETI VISOKOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI ZA PREDUZETNIŠTVO: DVAJT HOLOVEJ, EKSPERT ZA FINANSIJE: Svet u tri brzine
 • OSMA KONFERENCIJA BEOGRADSKE NEDELJE DIZAJNA BDW 2013. ODRŽAĆE SE OD 6. DO 8. JUNA: Najveće zvezde konferencije BDW 2013.
 • OVS, ITALIJANSKI MODNI BREND BR.1, U BEOGRADU: „Brza“ moda na Terazijama
 • VLASNICA MODNE KUĆE „LUNA“ NA USAVRŠAVANJU U SAD: Biljana Jovanović u vrhu svetskog biznisa
 • ISKUSTVA USPEŠNIH: BOBAN ROMIĆ, MENADŽER PRODAJE ZA INO TRŽIŠTA U KOMPANIJI JAFFA CRVENKA: Dobar tim – preduslov uspeha
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (14): Slučaj Bojds kolekšn
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (4): Društvena odgovornost kompanija
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2013.
Podelite ovaj tekst: