ANDREA SIMONČELI, DELTA ĐENERALI: Srbija je i dalje najpoželjnija za italijanske industrijalce

Delta Đenerali osiguranje će nastaviti sa svojom strategijom vođenja računa o profitu, a ne o tržišnom učešću. Zadržaćemo poziciju broj jedan u životnom osiguranju i drugo mesto u neživotnom osiguranju, ali nećemo povećati naše tržišno učešće. Jer, kao što je poznato, mi ne želimo da povećamo svoju poziciju u osiguranju od autoodgovornosti

Andrea Simončeli

Andrea Simončeli

Kao predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika, želim da naglasim da ekonomski odnosi između Italije i Srbije i dalje rastu. Italija je drugi najveći partner Srbije, posle Rusije sa kojom je Srbija ostvarila partnerstvo u energetici. Ali, kada govorimo o industriji i komercijalnoj trgovini, mi smo na drugom mestu. Prošle godine je bilateralna trgovina iznosila 2,4 milijarde evra, što je 20 odsto više neko 2011. I u prvim mesecima 2013. nastavilo se veliko interesovanje italijanskih kompanija za Srbiju. Dakle, Srbija je i dalje najpoželjnija zemlja za italijanske industrijalce. I mogu da potvrdim svoj utisak da će i 2013. biti veoma dobra godina za italijanske investicije u Srbiji.

Ovako je Andrea Simončeli (Andrea Simoncelli), generalni direktor Delta Đenerali (Generali) osiguranja i predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika, ocenio dostignuti nivo ekonomske saradnje Srbije i Italije. U razgovoru za Magazin Biznis, gospodin Simončeli ističe da ekonomska saradnja dve zemlje može biti još intenzivnija, uprkos krizi, ali ocenjuje i da srpsko tržište osiguranja može da se razvija mnogo brže, ukoliko bi se država proaktivnije uključila i u ovaj sektor.

• Kako ocenjujete poziciju Delta Đenerali osiguranja u ovoj godini? Kakvi su planovi za poslovanje? Na šta ćete staviti akcenat?

– Prvo, Delta Đenerali osiguranje ima prednost jer sve više italijanskih kompanija dolazi u Srbiju, što nama otvara više mogućnosti za ugovaranje posla. Mi već osiguravamo Fiat, Beneton, i druge italijanske kompanije, zato što smo Italijani i zato što Italija ima sistematski pristup. Kada italijanski biznismen dođe u Srbiju, ovde ima banke, osiguranje, advokatske kancelarije, dakle punu podršku za svoje poslovanje, što je veoma dobro. Ali, ako generalno posmatramo srpsko tržište osiguranja, po mom mišljenju, situacija će ove godine biti veoma teška, teža nego prošle godine. Delta Đenerali osiguranje će nastaviti sa svojom strategijom vođenja računa o profitu, a ne o tržišnom učešću. Zadržaćemo poziciju broj jedan u životnom osiguranju i drugo mesto u neživotnom osiguranju, ali nećemo povećati naše tržišno učešće. Jer, kao što sam do sada često isticao, mi ne želimo da povećamo svoju poziciju u osiguranju od autoodgovornosti. Želimo i da budemo veoma selektivni i obazrivi u kasko osiguranju. Jer, nažalost, povećava se broj pokušaja prevara u osiguranju. Poznato je da kada postoje ekonomske teškoće, onda raste broj prevara i pokušaja prevara u osiguranju. Zbog toga raste cena šteta u osiguranju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • BRITANSKA AKADEMIJA ZA BIZNIS (BAB) NAJAVLJUJE: Studiranje u Srbiji, ocenjivanje u Velikoj Britaniji
 • SARADNJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I SBERBANKE: Ambiciozni planovi za nova ulaganja
 • UNIKREDIT: NASTAVLJA SE RAST KREDITA U REGIONU: Više novca za privredu nego za potrošnju
 • RAJFAJZEN: BOLJI PROFITI BANAKA U ISTOČNOJ NEGO U ZAPADNOJ EVROPI: Banke u državnom vlasništvu na proveri
 • KONFERENCIJA NA FAKULTETU ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU – FEFA: Kako u pregovore sa EU
 • EK I EBRD: SRPSKA PRIVREDA I DALJE RANJIVA: Oporavak tek iduće godine
 • U POSETI VISOKOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI ZA PREDUZETNIŠTVO: DVAJT HOLOVEJ, EKSPERT ZA FINANSIJE: Svet u tri brzine
 • OSMA KONFERENCIJA BEOGRADSKE NEDELJE DIZAJNA BDW 2013. ODRŽAĆE SE OD 6. DO 8. JUNA: Najveće zvezde konferencije BDW 2013.
 • OVS, ITALIJANSKI MODNI BREND BR.1, U BEOGRADU: „Brza“ moda na Terazijama
 • VLASNICA MODNE KUĆE „LUNA“ NA USAVRŠAVANJU U SAD: Biljana Jovanović u vrhu svetskog biznisa
 • ISKUSTVA USPEŠNIH: BOBAN ROMIĆ, MENADŽER PRODAJE ZA INO TRŽIŠTA U KOMPANIJI JAFFA CRVENKA: Dobar tim – preduslov uspeha
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (14): Slučaj Bojds kolekšn
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (4): Društvena odgovornost kompanija
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2013.
Podelite ovaj tekst: