UVOD U BIZNIS: Bolji život

Ima, evo, već dvadesetak godina kako se kod nas u Srbiji očekuje bolji život. Prvo se pod tim podrazumevao život koji smo imali krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina u SFRJ, dok i tu nije počela katastrofa.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

Tako smo devedesetih godina, pod sankcijama i ratovima u okruženju, čekali bolji život sa porukom: jeste da nas pritiskaju (mislilo se na tzv. međunarodnu zajednicu), ali mi samo treba da izdržimo. Shvatiće oni da smo mi jaki, da ne podležemo tek tako pritiscima, pa će nas ostaviti na miru i biće sve opet kao pre. Živećemo lepo i biće bolji život.

A onda smo videli da i nismo baš toliko jaki, pa smo početkom novog milenijuma, sa novim snagama na vlasti, ušli u – demokratiju. Opet su počele priče o boljem životu. Treba samo da izvedemo privatizaciju, da se reformišemo, da prođemo kroz tranziciju, da stvorimo tržišnu privredu i – tu smo. Imaćemo bolji život. Obavljamo mi sve to, nekad uspešno, nekad traljavo, prođe nam još desetak godina, ali boljeg života nema.

Međutim, kada se iz epskog pristupa pređe na ekonomske parametre, mi smo sada u još goroj poziciji nego što smo bili pre dvadesetak godina. Nezaposlenost koja je tada iznosila dvanaestak odsto sada je udvostručena, industrijska proizvodnja prepolovljena, izvoz simboličan, bruto domaći proizvod manji za jednu trećinu, jedna petina stanovništva na minimumu egzistencije, srednja klasa gotovo nestala.

U međuvremenu, pošto imamo višepartijski sistem, menjaju se garniture na vlasti i svaka od njih najavljuje – bolji život. Retorika se malo menja, zavisi od toga koja je koaliciona kombinacija na vlasti, ali nijedna vladajuća garnitura ne propušta da obeća da im je cilj – bolji život. Treba optimistično, a ne defetistički gledati na život, moramo da gradimo bolji život – poručuju predstavnici na vlasti. Još i kažu da ne treba lagati, već da narodu treba reći da će biti teško, da su reforme bolne, ali da je to put do boljeg života koji će jednog dana doći. Upravo se sve to što je teško danas i sprovodi da bi sutra bilo bolje.

I kada se sa političke retorike pređe na ekonomsku realnost, onda računice pokazuju da tog boljeg života nema ni za narednih tridesetak godina. U optimističkoj varijanti. Jer, zemlja koja, poput Srbije, kažu ekonomisti koji su napravili proračune, ima niske stope rasta od jedan do dva odsto godišnje, mora da sačeka 35-70 godina da se standard njenog stanovništva udvostruči. Pa, ko preživi.

Mnogi neće, ako se imaju u vidu zakoni prirode. Ostaće, onda, samo političari da dočekaju taj bolji život, kad jednom stigne. Šteta. Oni ga neće ni primetiti. Jer, oni svih ovih godina žive u tom boljem životu, pa ga neće ni prepoznati. Bolji život će baš biti razočaran. Neće imati ko da mu se raduje. Zato je bolje da mu se sada radujemo svi, dok ga čekamo. U tome je vic. Političari to znaju i zato nas stalno drže u stanju iščekivanja. Jer, kako ono dobro zvuči u pesmi Desanke Maksimović – Sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da…


U ovom broju još i …

 • BRITANSKA AKADEMIJA ZA BIZNIS (BAB) NAJAVLJUJE: Studiranje u Srbiji, ocenjivanje u Velikoj Britaniji
 • SARADNJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I SBERBANKE: Ambiciozni planovi za nova ulaganja
 • UNIKREDIT: NASTAVLJA SE RAST KREDITA U REGIONU: Više novca za privredu nego za potrošnju
 • RAJFAJZEN: BOLJI PROFITI BANAKA U ISTOČNOJ NEGO U ZAPADNOJ EVROPI: Banke u državnom vlasništvu na proveri
 • KONFERENCIJA NA FAKULTETU ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU – FEFA: Kako u pregovore sa EU
 • EK I EBRD: SRPSKA PRIVREDA I DALJE RANJIVA: Oporavak tek iduće godine
 • U POSETI VISOKOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI ZA PREDUZETNIŠTVO: DVAJT HOLOVEJ, EKSPERT ZA FINANSIJE: Svet u tri brzine
 • OSMA KONFERENCIJA BEOGRADSKE NEDELJE DIZAJNA BDW 2013. ODRŽAĆE SE OD 6. DO 8. JUNA: Najveće zvezde konferencije BDW 2013.
 • OVS, ITALIJANSKI MODNI BREND BR.1, U BEOGRADU: „Brza“ moda na Terazijama
 • VLASNICA MODNE KUĆE „LUNA“ NA USAVRŠAVANJU U SAD: Biljana Jovanović u vrhu svetskog biznisa
 • ISKUSTVA USPEŠNIH: BOBAN ROMIĆ, MENADŽER PRODAJE ZA INO TRŽIŠTA U KOMPANIJI JAFFA CRVENKA: Dobar tim – preduslov uspeha
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (14): Slučaj Bojds kolekšn
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (4): Društvena odgovornost kompanija
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2013.
Podelite ovaj tekst: