Darko Milačić: Do profita, kontrolom troškova

MK grupa se okrenula sektoru agrara jer je to za nas biznis budućnosti, a dugoročno uspešno poslovanje obezbeđuje uvođenje informacionih tehnologija

Darko Milačić

Ako se budemo razvijali po planu, MK Grupa će narednih godina biti jedna od tri najveće kompanije u regionu.

Darko Milačić (28), izvršni direktor za finansijske poslove MK grupe, tako vidi razvoj kompanije u kojoj zauzima jedno od glavnih menadžerskih mesta. S obzirom na poziciju koja mu omogućuje uvid u sadašnje poslovanje kompanije, ali i u strateški razvoj i perspektivu, treba mu verovati.

Dobitna kombinacija koja dugoročno obezbeđuje uspešno poslovanje i razvoj MK grupe jesu poljoprivreda i – informacione tehnologije. U razgovoru za Biznis magazin Darko Milačić, nesvakidašnji “japi” u Srbiji, objašnjava kako je kompjuter došao čak do njive.

Strateški potez koji je presudno odlučio o daljem razvoju MK grupe bio je ulazak nemačke kompanije Nordcuker, koja je pre godinu-dve postala većinski vlasnik šećerana (sa 51 odsto kapitala) po kojima je, do tada, MK grupa bila najpoznatija.

– MK grupa se okrenula sektoru agrara jer je to za nas biznis budućnosti. U njemu ima mnogo prostora za napredak. Dobrim upravljanjem mogu da se ostvare izvanredni rezultati. MK grupa je kroz privatizaciju određenih kombinata u Srbiji i zakupom zemljišta dobila na korišćenje oko 30.000 hektara zemlje. Od toga je oko 40 odsto u našem vlasništvu. Pošto smo shvatili da je u poljoprivredi veoma važna ekonomija veličine, pre svega u površinama zemlje i neophodnoj infrastrukturi za obradu, krenuli smo, u okviru naše strategije, u Ukrajinu – kaže Darko Milačić na početku našeg razgovora.

Ukrajina ima izuzetno kvalitetno zemljište…

– Da, to je zemlja sa najvećim potencijalima u agraru. Ima oko 40 miliona hektara obradive zemlje! Poređenja radi, Srbija raspolaže sa oko 3,5 miliona hektara. U Ukrajini je kvalitet zemlje najbolji na svetu, jer sadrži optimalan nivo humusa. Čak je infrastruktura, u osnovnim elementima, neverovatno planski urađena: parcele su ograđene šumom koja je tu rasla nekoliko decenija, sprečeni su udari vetra, blizu je vodenih površina, putevi su pravilno određeni. To izgleda gotovo besprekorno. Uostalom, Ukrajina je bila žitnica Evrope. Čak je Hitler, u vreme Drugog svetskog rata, vagonima izvozio tu kvalitetnu humusnu zemlju u Nemačku.

Prilično nesvakidašnje za naše prilike, MK grupa je sa kupovinom i zakupom zemljišta krenula i u razvoj informacionih tehnologija koje se koriste upravo u poljoprivredi. Osnovan je MK IT Business Solutions koji već ima originalna rešenja?

– MK IT Business Solutions, se kao partner SAP West Balkans, bavi implementacijom standardnih i razvojem dodatnih SAP rešenja. Radeći na održavanju i unapređenju SAP rešenja za finansije, trgovinu, industrijsku proizvodnju, transport i berzansko poslovanje, naši SAP konsultanti postali su jedni od vodećih u zemlji. Tako smo, paralelno sa širenjem u Ukrajini, u okviru programa SAP koji primenjujemo u celoj MK grupi, dodatno razvili modul ZAGA preko koga pratimo kompletnu poljoprivrednu proizvodnju. Stvaramo kadrove, imamo dobar menadžment i tu je formula uspeha: imamo ljude koji su od farmera prerasli u prave menadžere i koji mogu da prate sve procese. Razvili smo informatičko rešenje. Suština je u tome da sve može da se unapredi. A da biste unapredili proces proizvodnje, morate da pronađete i razumete gde pravite grešku. Na primer, u proizvodnji kukuruza, postoji tačna struktura troškova – seme, đubrivo, hemija, mašine, zaposleni… Ali, analizom će se videti da proizvodnja kukuruza različito košta na različitim parcelama. To dalje znači da je moguće videti gde je greška: da li je bilo pogrešno oranje, upotreba hemije ili, možda, ta vrsta semena ne odgovara toj zemlji. MK grupa je poljoprivredna industrija koja na bazi ekonomije veličine nastoji da ostvari što racionalniju proizvodnju. Mi idemo strateški na najisplativije kulture i istovremeno se trudimo da budemo najbolji u poljoprivrednoj proizvodnji.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: