DR DAN HERMAN, “THINK–SHORT”: Vreme je za nove igrače na tržištu

Neke kompanije koje su bile veoma jake pre krize sada postaju slabije. U roku od godinu ili dve čućemo za nova imena na listi milionera i uspešnih kompanija, koja će zameniti neka od prethodnih. Vreme je za poslovne ljude da budu pametni i iskoriste prednosti ovog procesa

Dan Herman

Razvoj „Think-Short“ (misli kratkoročno) metoda je bio čitav proces. Počeo sam da radim na njemu sredinom devedesetih godina, paralelno sa drugim projektima. Opazio sam veoma radikalnu promenu u ponašanju potrošača i otkrio novu motivaciju. Naime, potrošači osećaju da je jako puno mogućnosti za komunikaciju sa njima i oni pokušavaju da iskoriste što je više moguće tih prilika, ali uvek imaju osećaj da će nešto propustiti ili da mogu nešto da propuste. To je bio početak, kamen temeljac celog metoda – objasnio je dr Dan Herman, glavni predavač na manifestaciji „Marketinški događaj 2009. godine“, koja je održana od 27. do 30. oktobra u Beogradu, u organizaciji Mark Planetka i Privredne komore Srbije.

Dr Dan Herman, stručnjak sa bogatom listom referenci rešenih poslovnih slučajeva, osnivač je i predsednik konsultantske mreže Think-Short i direktor Davos koledža. U razgovoru za Magazin Biznis dr Herman govori o svojoj metodi „Misliti kratkoročno“ i o aktuelnim trendovima u oblasti marketinga.

– Naravno, shvatio sam da ova promena u ponašanju potrošača, uzeta u obzir zajedno sa promenama na globalnom tržištu, kreira novu situaciju u kojoj tradicionalni marketing i brending ne pružaju zadovoljavajuće odgovore. I momentalno sam počeo da radim na razvoju metoda, tako da sam 2000. godine objavio prvi članak o kratkoročnim brendovima, koji su glavni element „Think-Short“ metodologije. Onda sam počeo da primenjujem neke delove u praksi. Kompletan metod se formirao tokom procesa i mislim da sam tek pre dve godine osetio da je metod zaista celovit. Sa druge strane, moram reći da zapravo nikada nije kompletan, jer on nastavlja da evoluira. Ipak, bio je dovoljno razvijen da bismo krenuli sa umrežavanjem i to sam uradio sa kompanijama sa kojima sam već imao profesionalne kontakte. Sada imamo 15 zemalja u mreži i mislim da je to prilično dostignuće u relativno kratkom vremenskom periodu. Trenutno radimo na razvoju relacija i saradnje između članica mreže, kao i na edukaciji. Kriza nas je malo usporila, ali to je samo trenutno odlaganje.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: