DR MARKO VUKOLIĆ: Mobilni telefon i tri koraka za digitalni prelaz granice

Odlučili smo da izgradimo ovaj sistem u martu 2020. godine, nakon pojave kovid-19. Tim IBM-ovih naučnika sa nekoliko lokacija okupio se u okviru IBM-ove kovid-19 Tehnološke radne grupe i tako je rođena ideja. Prvi radni prototip imali smo nakon dve nedelje

Marko Vukolić: Biti prvi u predlaganju rešenja je jedan od osnovnih ciljeva našeg ogranka IBM Research

Digitalni pasoši, izgleda, uskoro postaju još jedan deo naše “nove realnosti”. Pandemija korona virusa, koja je u prvom redu zaustavila kretanje ljudi, očigledno je nametnula nove načine života i uslovima kretanja na drugi način. Neka vrsta dokaza da se može putovati između država postaje sve izvesnija, pa je nedavno i srpska javnost saznala za “digitalni pasoš” američke kompanije IBM. Naučnik koji je na tom projektu bio angažovan je Srbin, dr Marko Vukolić, koji u intervjuu za Magazin Biznis govori o detaljima IBM Digital Health Pass, o blokčejn tehnologijama i o potrebi da se savremene tehnologije koriste u dobre svrhe.

• Kada je kompanija IBM odlučila da osmisli takav digitalni dokument i zašto?

– Odlučili smo da izgradimo ovaj sistem u martu 2020. godine, nakon pojave kovid-19. Tim IBM-ovih naučnika sa nekoliko lokacija okupio se u okviru IBM-ove kovid-19 Tehnološke radne grupe i tako je rođena ideja. Prvi radni prototip imali smo nakon dve nedelje.

• Da li je IBM bio prva kompanija u koncipiranju takvog dokumenta ili je to pre IBM-a uradila još neka kompanija?

– Prema našim saznanjima, IBM je bio pionir. U međuvremenu su slične sisteme osmislile i druge kompanije.

• Šta je IBM Digital Health Pass?

– IBM Digital Health Pass je tehnologija zasnovana na blokčejnu koja čuva privatnost i omogućava korisnicima da predstave svoj zdravstveni status različitim verifikatorima (kao što su npr. granična policija, avio-kompanije i mesta za zabavu) na način koji štiti njihovu privatnost (npr. dokaz o kovid vakcinaciji ili dokaz o obavljenim kovid-19 PCR ili antigenskim testovima).

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO JE POSLOVALA NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE U 2020. GODINI: Odlučan odgovor na krizu
  • ŠTA SADRŽI PROGRAM DIREKTNIH DAVANJA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU: Prva isplata najavljena za 8. april
  • POSLOVANJE INTESA LEASING-a U VREME PANDEMIJE: I u krizi – najbolji rezultat i veće tržišno učešće
  • GENERALI GRUPA SLAVI OVE GODINE 190 GODINA OD OSNIVANJA: “Fenice 190” za ekonomski oporavak Evrope izdvaja 3,5 milijardi evra
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2021.
Podelite ovaj tekst: