TV SLIKE I PRILIKE: Holivudska pedagogija

U svakom američkom filmu ili TV seriji, komediji ili drami, uvek se provuče nekoliko važnih saveta i opomena za najširu publiku. Pušenje je štetno po zdravlje – slogan koji je proterao duvanski dim iz filmskih kadrova.

Piše: Branislava Džunov

Jeste li videli Toma Kruza sa cigaretom? Nikada! Poslednji put je na filmu pušila Marlen Ditrih… Zatim, nema seksa bez zaštite. Čemu, inače, mogu da posluže prenaglašene ljubavne scene u modernim filmovima, osim za pedagošku poduku o vrebajućim opasnostima od neželjene trudnoće i polnih zaraza. Na decu niko ne misli, ona već sve odavno znaju. Obavezno je pranje ruku posle korišćenja toaleta, što je poruka upućena, ponajpre, zaboravnim muškarcima, budući da žene u toaletima, uglavnom, puderišu nos. Ali zato pudrijera služi kao mali sef za drogu… E, tu je filmska i TV industrija preuzela ulogu dilera, što joj ne služi na čast. Opijati i čarobne pilule za podizanje raspoloženja su kao dobar dan…

Ali, zadržimo se na ispravnijim, zdravstveno-higijenskim uputstvima. Glavni junak ili junakinja tokom filma bar jednom pokažu kako se koristi četkica za zube, u jutarnjem, golišavom izdanju snimljenom u kupatilu. Večernje okupljanje porodice za stolom podrazumeva kratak kurs iz bontona i držanja pribora za jelo. Ima i drugih stereotipa za uticaj na gledaoce. Kako nas je virus korona zarobio, sada su u filmske i TV priče ušle scene u kojima se kovid-19 tretira kao ozbiljna civilizacijska opasnost koja, svojim prisustvom i dejstvom, sa trona najopasnijih bolesti, po smrtnosti, potiskuje kancer i kardiovaskularne tegobe.

Za više od godinu dana korone (što je nevoljno obeleženo sabiranjem katastrofalnih podataka o više od 117 miliona obolelih i dva i po miliona umrlih u svetu, sa tendencijom stalnog rasta, a vakcina još uvek ne daje željene efekte) kod nas je procvetala filmska i TV proizvodnja, često se naglašava. Ali se još niko od domaćih autora ne usuđuje da se, umetnički ozbiljnije, uhvati u koštac sa delikatnim temama – haranjem virusa, vakcinacijom, borbom sa bolešću, smrću dragih ljudi i poznatih ličnosti.

Sve se, nekako, misli da je publici potrebna relaksacija, mali otklon od vesti koje stalno odlažu bolje dane za zdravlje naroda, pa svi naginju nategnutim komedijama i melodramama. To je razumljivo, ali veza sa životom pod maskama mora da postoji.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO JE POSLOVALA NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE U 2020. GODINI: Odlučan odgovor na krizu
  • ŠTA SADRŽI PROGRAM DIREKTNIH DAVANJA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU: Prva isplata najavljena za 8. april
  • POSLOVANJE INTESA LEASING-a U VREME PANDEMIJE: I u krizi – najbolji rezultat i veće tržišno učešće
  • GENERALI GRUPA SLAVI OVE GODINE 190 GODINA OD OSNIVANJA: “Fenice 190” za ekonomski oporavak Evrope izdvaja 3,5 milijardi evra
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2021.
Podelite ovaj tekst: