NOVI ZAMAH U PRESTROJAVANJU AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE: Klađenje na struju

Posle više od jednog veka dominacije motora sa unutrašnjim sagorevanjem, glavni proizvođači najavljuju potpuni zaokret ka hibridnom ili čisto električnom pogonu. Automobilsko „klađenje na struju“ ima i svoju geopolitičku komponentu, jer se gro proizvodnje i istraživanja baterijskih tehnologija odvija u tri azijske zemlje: Kini, Japanu i Južnoj Koreji

Epl, proizvođač ajfona, već ima tim od oko hiljadu ljudi koji rade na razvoju „epl automobila“

Spisku ugroženih vrsta na planeti Zemlja, zbog drastičnih promena u okruženju, priključuje se i doskora glavni simbol industrijske ere – putnički automobil sa motorom na benzin, naftu ili gas. Ako je verovati objavama najvećih proizvođača, čija je učestanost od početka ove godine naglo porasla, sa drumova bi u dogledno vreme, za deceniju ili dve, mogla da nestanu vozila sa pogonom koji se praktično nije menjao više od jednog veka, dakle motorima „sa unutrašnjim sagorevanjem“.

Zameniće ih izum srpsko-američkog pronalazača i naučnika Nikole Tesle: indukcioni elektromotor, koji je bio pokretač druge industrijske revolucije, ali na jednom od njenih najvažnijih proizvoda, automobilu, sve donedavno nije mogao da bude primenjen, bar ne masovno, zbog nepostojanja adekvatnih baterija.

REVOLUCIJA KOJA TEK POČINJE: Automobila na (baterijski) električni pogon danas je sve više: onaj najpopularniji i u ovom momentu najsavršeniji – nosi upravo Teslino ime, ali ona prava revolucija tek počinje. Ona je, sa jedne strane, podstaknuta probojima u tehnologiji baterija, a sa druge, ekološkom iznudicom: da se pruži makar skroman doprinos obuzdavanju klimatskih promena i da se smanji zagađenje vazduha koji udišemo.

Pođimo redom. Švedski Volvo (danas u vlasništvu kineske kompanije Džili holding) saopštio je pred kraj januara da će do kraja ove decenije prodavati samo automobile sa električnim pogonom.

Iz Londona je nekako u isto vreme stigla vest da se posle 2030. u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske neće više prodavati automobili i dostavna vozila sa pogonom na benzin ili dizel.

Američka multinacionalna kompanija Ford je pak saopštila da će svi njeni brendovi koji se prodaju u Evropi biti sa hibridnim (kombinacija klasičnog i elektro pogona) već do sredine 2026 – takoreći sutra.

Američki proizvođač broj jedan, Dženeral motors, sebi je dao nešto duži rok za ovu tranziciju: 2035.

Nemački Dajmler, proizvođač mercedesa, u razvoj električnih automobilskih pogona će investirati deset milijardi evra i planira da do 2025. svaki peti automobil sa trokrakom zvezdom bude stopostotno električni. Dajmler se inače uortačio sa Fordom, Folksvagenom i BMW da bi se zajedničkim snagama postavila mreža brzih punjača za električna vozila koji će biti instalirani širom Evrope.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO JE POSLOVALA NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE U 2020. GODINI: Odlučan odgovor na krizu
  • ŠTA SADRŽI PROGRAM DIREKTNIH DAVANJA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU: Prva isplata najavljena za 8. april
  • POSLOVANJE INTESA LEASING-a U VREME PANDEMIJE: I u krizi – najbolji rezultat i veće tržišno učešće
  • GENERALI GRUPA SLAVI OVE GODINE 190 GODINA OD OSNIVANJA: “Fenice 190” za ekonomski oporavak Evrope izdvaja 3,5 milijardi evra
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2021.
Podelite ovaj tekst: