Dragijana Radonjić-Petrović: Nema kapitalizma bez kapitalista

Kroz proces privatizacije u proteklih pet godina dobili smo priličnu koncentraciju vlasništva. Ali, to nije nikakva naša osobenost. U svim tranzicijama se to desilo. Tako je, uostalom, i u zemljama najklasičnijeg zapada – od Nemačke do Amerike. Nismo mi tu otišli mimo sveta

Dragijana Radonjić-Petrović, generalni direktor brokerske kuće M&V Investments, ne samo što je jedina žena-broker na čelu brokerske kuće koja je prošlih godina postala vodeća po broju i obimu transakcija na Beogradskoj berzi, već je i jedan od najuspešnijih brokera Srbije. Sa istančanim profesionalnim sposobnostima za prepoznavanje profitabilnosti na tržištu kapitala, gospođa Radonjić-Petrović se početkom ovog meseca našla u epicentru interesovanja javnosti, povodom berzanske prodaje akcija “Večernjih novosti”. U intervjuu za Magazin Biznis, Dragijana Radonjić-Petrović govori o toj transakciji, ali i o ukupnom ekonomskom ambijentu i stanju kroz koje prolazi Srbija, gradeći kapitalizam.

Kako je došlo do toga da se uključite u kupovinu akcija jedne od najvećih medijskih kuća u Srbiji – “Večernjih novosti”?

– Kao jedan od investitora na domaćem tržištu kapitala redovno pratimo i analiziramo svaku novu ponudu hartija koje se uključuju i ako procenimo da bi kupovina bila dobar poslovni potez za nas – kupujemo te akcije. To ne znači da pri svakoj kupovini imamo profit, nekada prodajemo akcije i po našoj nabavnoj ceni – ako hartija nema budućnost, a na žalost, nekada imamo i lošu procenu i ostvarujemo gubitak.

Kupili smo oko 15 odsto akcija tog emitenta u želji da budemo aktivan učesnik i u očekivanju likvidnog trgovanja tom hartijom.

Kakve su Vaše procene oko dalje prodaje akcija “Novosti”, pošto je država zadržala svoj paket akcija?

– S obzirom na to da su skoro svi mali akcionari prodali svoje akcije a pri tom je i novo vlasništvo skoncentrisano u nekoliko firmi i takozvani “free float” je vrlo nizak, ta akcija sigurno neće imati sudbinu aktivnog trgovanja na Berzi.

Koliko je perspektivno ovo ulaganje u štampane medije, s obzirom na to da i velike novinske kuće u svetu imaju probleme, jer elektronika preuzima primat?

– Koliko ja znam ovo je prvi slučaj prodaje jednog štampanog medija preko naše berze i postignuta cena ove akcije je dosta visoka. Da li će se pokazati kao dobra ili skupa kupovina, moraćemo da sačekamo i da uporedimo sa nekom drugom sličnom transakcijom.

Prvi ste broker Srbije, a po ekonomskom potencijalu ste…?

– Pripadam srednjem staležu. Upravo onom staležu koji je nekada činio sedamdeset odsto naše ukupne populacije.

I Miodrag Kostić i Milan Beko i Miroslav Mišković članovi su Kluba privrednika, desetočlane ekipe iz Šekspirove, za koji se kaže da je faktički srpska “vlada u senci”?

– Kroz proces privatizacije u proteklih pet godina dobili smo, tačno je, priličnu koncentraciju vlasništva. Ali, to nije nikakva naša osobenost. U svim procesima tranzicije to se desilo. Tako je, uostalom, i u zemljama najklasičnijeg zapada – od Nemačke do Amerike. Nismo mi tu otišli mimo sveta. Naprotiv, dešava nam se ono što je trend u svetu. Tok kapitalizma sada ide u tom pravcu.

E sada, svakako bi bilo daleko bolje da je kod nas ta koncentracija kapitala išla širim, a ne užim delom levka. Hteli ili ne hteli, moramo se pomiriti sa uspostavljanjem klase kapitalista. Apsurdno je očekivati da uspostavimo kapitalistički poredak, a da nemamo kapitaliste. Jeste, bilo nam je u socijalizmu, posebno onom iz sedamdesetih godina, svima daleko lagodnije, ali to je neponovljiva prošlost.

Opširnije u štampanom izdanju 

Podelite ovaj tekst: