Етносела у моди

Старе дрвене куће, а једна од њих је била и кућа Карађорђевог коњушара, Миливоје Томић преуређује у шест савремено опремљених апартмана

etno-sela-u-modiПосле више од две деценије свирања гитаре у бројним саставима, четрдесетједногодишњи музичар Миливоје Томић Тонђа, из Аранђеловца, одлучио је да искористи природне благодети родног Аранђеловца и да у подножју планине Букуље сагради ексклузивне туристичке апартмане, преуређењем три оригинална шумадијска дрвена вајата, стара и преко два века.

„Етносело” подно Букуље зваће се „Брестови и визија” и требало би свечано да буде отворено средином маја ове године.

Још три „етносела” у Аранђеловцу

Прошле године у селу Бањи надомак Аранђеловца пословни људи окупљени у београдској фирми „Миленијум груп” отпочели су изградњу „етносела” на површини од 10 хектара. Изградња ће трајати у три фазе. Биће постављено 30 столетних вајата са изложбеним поставкама, ресторан на 800 метара квадратних, вештачко језеро, сеоско домаћинство, црква-брвнара, а у сеоским домаћинствима биће места за 300 гостију. Планирано је да у овом „етноселу” буде запослено више од 50 радника. Инвестиција је вредна чак милион евра.
„Етносело” се гради и тик уз Томићев плац подно Букуље, власника Живојина Савића, који ће отворити ресторан и саградити девет апартмана.
У сликовитом шумадијском селу Даросави код Аранђеловца, Данко Петронијевић такође гради „етносело” са пратећим садржајима. Тако ће за годину-две град под Букуљом имати највећу понуду апартмана у етноамбијенту.

Старе дрвене куће – а једна од њих је била и кућа Карађорђевог коњушара, пренета из села Јунковци код Тополе и стара је преко 200 година – Томић преуређује у шест апартмана, капацитета од 20 лежајева, који ће бити савремено опремљени. Апартмани су рађени као дуплекси, на спрату и у подрумском делу, а централни пар је површине 80 и 40 квадратних метара, два су површине од по 35 квадрата, док су преостала два од по 24 метра квадратна.

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: