Бубе од стакла и тифани лампе

Јања Нађен је пре 14 година, уместо да обилази Тел Авив, уписала курс за израду сребрног и златног накита и без речи знања хебрејског језика, постала најбољи јеврејски ђак

bube-od-stakla-i-tifani-lampeТо што нема завршене високоуметничке школе Јањи Нађен нимало не смета да парира својим колегама – академским уметницима. Напротив. Препуна идеја, спретних руку и ока које запажа детаље, што касније даје посебан шмек свему што израђује, пружа јој шансу да увек буде корак испред других.

Иако бити самоук и самосталан уметник у Србији у 21. веку није нимало лако, Јања успева. И не жали се. Не губи, каже, наду ни часа. И протеклих дана, око Ускрса, на Новом Београду је испред „старог Меркатора“ продавала своје огрлице, наруквице, привеске, минђуше, тифани лампе, столове оцртане мозаицима… И задовољна је била продајом.

А како је почело?

Магијски привучена парчетом папира на коме је писало да се организује курс ручне израде сребрног и златног накита, као и предмета од стакла у тифани техници, Јања је пре 14 година, уместо да обилази Израел у коме је тада боравила, кренула на тај курс. Без обзира на то што није знала ни речи хебрејског, за кратко време постала је једна од најбољих ученица. То је био разлог да те 1994. године и остане у Израелу и покупи искуство старих јеврејских мајстора. Захваљујући томе, атмосферу из Тел Авива пренела је и у родни Зрењанин и од тада не престаје да ствара.

Трошкови

Упитана да ли успева свим овим што ради да покрије трошкове набавке стакла, гвожђа, жице, боја а и да заради, Јања каже да то иде доста тешко, али да је посао толико заволела да од њега не одустаје. Верује да ће кад-тад успети да наплати све што је сама створила.
– Проблем је био у почетку пошто у Београду није било материјала за израду свих ових предмета. Данас већину тога купује у Крњачи, а комплетан материјал за витраже у Сегедину. Стакло је и даље врло скупо – метар кошта од 80 до 120 евра, док квадратни метар керамичких плочица кошта око 250 евра. Понекад треба направити цео кухињски део од мозаика, а да се, притом, не наплати прескупо. Зато је исплативије правити ситније предмете од стакла, попут брошева или минђуша.

Алат којим израђује све ове предмете комплетно је донет из Тел Авива и као да је чаробан, каже. Шта год човек њиме крене да ради, пође му за руком.

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: