Знање је највећа предност

Центар за развој МСПП коморе главног града организује бесплатне едукативне програме, презентације, семинаре за власнике и менаџере предузећа. Основан је и Бизнис инфо центар који почетницима у бизнису и постојећим МСП даје информације о регистрацији, кредитирању, висини пореза…

znanje-je-najveca-prednostУ оквиру Привредне коморе Београда, од 2001. године, активно ради Центар за развој МСПП који бесплатно едукује власнике и раднике МСП, организује курсеве енглеског језика и обуке за рад на рачунару, води привреднике на међународне сајмове предузетништва, осмишљава и организује наступе на Београдском сајму. Али, то је само део његових активности. На иницијативу центра основан је и Бизнис инфо центар у којем предузетници добијају информације како да започну бизнис или реше одређени проблем са којим се суочавају у пословању.

– Циљ центра је да пружи нефинансијску подршку развоју МСПП, да организује различите едукације за предузетнике као и бројне активности значајне за унапређење пословања. За менаџере осмишљавамо програме примене нових закона и савремених стандарда у пословању, али и програме о усвајању нових вештина рада. Одржавамо округле столове о актуелним питањима и проблемима који муче предузетнике, са циљем да се чује њихово мишљење. Све проблеме МСП бележимо, осмишљавамо предлоге за њихово решавање и достављамо их надлежним органима, било да је реч о измени закона или подзаконских аката или неким другим питањима. Ако је реч о „локалним” проблемима достављамо их градској управи и институцијама, а уколико се они односе на пословање предузетника у Србији, предлоге шаљемо надлежним министарствима и институцијама, објашњава Александар Милошевић, руководилац Центра за развој МСПП Привредне коморе Београда, у разговору за Економетар.

Комора је у протекле две године организовала низ презентација у сарадњи са надлежним министарствима. Предузетницима су представљене међународне кредитне линије које реализује НБС, презентован је кредитни програм Фонда за развој, објашњене предности мрежног повезивања кроз кластере, могућности инвестиционог СЕАФ фонда… Са господином Гакуом Фунабашијем из јапанске државне агенције, експертом за промоцију трговине, организована је презентација о условима и начинима наступа на јапанском тржишту. Том скупу је присуствовало 75 предузећа из области производње одеће, намештаја од др-вета и других делатности. На представљању руског тржишта београдским привредницима, организованог у сарадњи са амбасадом Русије, присуствовало је 150 предузећа. Одржане су и презентације о могућностима МСП у франшизингу, искуствима и развоју факторинга, могућностима запошљавања младих, покренуте су иницијативе за израду закона о електронском пословању и закона о промету непокретности, а реализовани су и бројни други пројекти.

Бизнис инфо центар

На иницијативу Центра за развој ПК Београд формиран је Бизнис инфо центар (БИЦ) у новембру 2006. године, који је замишљен као „one stop shop” у којем будући и садашњи привредници из целе Србије, на једном месту, бесплатно могу да добију све информације и савете који су им неопходни у решавању конкретних проблема у свакодневном пословању. Централна канцеларија БИЦ-а налази се у Привредној комори Београда, а постоји шест локалних канцеларија у приградским општинама Сопот, Гроцка, Младеновац, Земун, Обреновац и Чукарица. Центар је отворен у сарадњи са локалним самоуправама и удружењима предузетника, а финансира га ЕУ, преко Европске агенције за реконструкцију. Запослени, њих петоро, непрекидно разговарају са грађанима о условима кредитирања преко Фонда за развој или комерцијалних банака, о изради бизнис планова, али и могућностима афирмације и примене иновативних решења. Такође, помажу при изради предлога пројекта за добијање донација, дају савете и предлажу могућа решења када настану проблеми у пословању, каже Милошевић.

Како каже наш саговорник, на највећи број питања сарадници центра одговарају одмах или до краја радног дана. Консултантима достављају сложенија питања предузетника из области пореско-правног система, примене нових закона, спољнотрговинског пословања и финансирања и они стручне одговоре шаљу мејлом или у директном телефонском разговору.

Podelite ovaj tekst: