Filip Kotler: Marketing proizvodi poslove

Stvarni problem Srbije je da stvori radna mesta. U mojoj viziji marketinga ja obično kažem da marketing stvara radna mesta i da je to disciplina koja proizvodi poslove. I Srbiji je to potrebno

Filip Kotler i urednica Biznis magazina, Radojka Nikolić

Najčešće me pitaju kako mogu da izgrade brendove koji će postati dobri izvozni aduti. Pitanje obično glasi: Kako možemo da izgradimo jake kompanije koje su poznate u drugim delovima sveta?“

Ovako je Filip Kotler, vrhunski svetski ekspert za marketing, odgovorio na naše pitanje o tome šta ga najčešće pitaju na seminarima koje održava u raznim zemljama sveta. To je i logično, jer Kotlera mnogi doživljavaju kao marketinškog stručnjaka koji zna „čarobnu formulu“ za uspeh. Šta, dakle, takav „čarobnjak“ preporučuje drugima, a pogotovo Srbiji, gde je 25. maja u beogradskom Centru Sava održao jednodnevni seminar „Kako biti konkurentan i pobediti na globalnom tržištu“?

U ekskluzivnom intervjuu za Biznis magazin, Kotler nam je, u jednoj od pauza seminara, govorio o tome kako on vidi probleme koje ima Srbija i o načinima kako bi mogla da ih reši.

Pa, kako Vi odgovarate na pitanja o tome kako da kompanije naprave dobre, svetske brendove?

– Moj odgovor bi bio da treba saznati koje kompanije nude dobre stvari, a mogu biti zanimljive drugim zemljama i pomoći njihovim kompanijama u procesu internacionalizacije. Često same kompanije ne znaju kako da postanu internacionalne, niti mogu da procene šta je to što se traži u drugoj kulturi. Možda bi vlade trebalo da pomognu i da podrže one kompanije koje imaju šanse da postanu internacionalni brendovi. Na primer, u Italiji se prave divni džemperi, cipele i torbice. To su brendovi koje su stvorili. A kada stvorite nešto lepo, lako možete dobiti pomoć u učenju kako da to prodate u Srbiji ili negde u svetu.

Kotler – počasni član

Prilikom boravka u Beogradu Filip Kotler je postao počasni član Srpskog udruženja za marketing. Svetskom ekspertu za marketing, povelju je 26. maja uručio dr Branko Maričić, profesor Ekonomskog fakulteta i predsednik Udruženja za marketing.
Ovo udruženje je nedavno osnovalo oko 50 profesora i saradnika sa srpskih univerziteta (privatnih i državnih). Srpsko udruženje za marketing je, zapravo, pravni naslednik nekadašnjeg Jugoslovenskog udruženja za marketing i društva za marketing Srbije.

Kakav je Vaš predlog za Srbiju? Šta treba da uradi da bi imala uspešnu ekonomiju?

– Srbija mora da uradi strateški plan ekonomskog razvoja na nacionalnom nivou. Potrebno je da to urade ekonomisti i ljudi iz marketinga, možda uz pomoć neke konsultantske firme koja je pomogla različitim nacijama, kao na primer, firma Majkla Portera. Treba da sednu i identifikuju glavne dobre strane, slabosti, mogućnosti i pretnje, i u skladu s tim, koje industrije imaju najveći potencijal i mogu uspešno da posluju u savremenim uslovima. Država treba da se pobrine da onim industrijama koje imaju šansu za uspeh, pruži dobru podršku, bilo u pogledu nižih poreza ili dotacija, ili bar u vidu ohrabrenja. Na primer, ako otkrijete da pravite neku vrstu odeće koja je bolja od stvari koje se proizvode u Turskoj ili negde drugde, onda izgradite te industrije ili kompanije.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: