GLOBALNA EKONOMIJA: Dobra vremena su na vrhuncu – da li predstoje loša

Nova velika kriza po svemu sudeći nije na vidiku, ali mogla bi da bude tik iza horizonta. Nisu, pritom, uteha procene da će, ako do nje u dogledno vreme dođe, biti manje strašna od one iz 2008, jer to važi samo za one koji su se od te kataklizme dovoljno oporavili i u međuvremenu značajno ojačali

Njujorška berza – važan centar svetskih nansijskih tokova

Svi se slažu da na globalnoj ekonomskoj pozornici odavno nije bilo bolje i da ono što se dešava u poslednjih nekoliko godina odavno nije viđeno – da su ekonomije i na zapadu i na istoku u retkom periodu simultanog rasta.

Indikatori najveće, američke, posebno su impresivni – što je predsednik Tramp pripisao sebi u zasluge, mada eksperti insistiraju da je to samo nastavak trendova započetih u eri njegovog prethodnika, Baraka Obame. Uostalom, nije li se Tramp hvalio i da je zaslužan što je 2017. bila jedna od najbezbednijih godina u istoriji civilnog vazduhoplovstva.

Prema najnovijim izveštajima, američka ekonomija je u januaru stvorila 200.000 novih radnih mesta, obarajući stopu nezaposlenosti na 4,1 odsto (stopa od pet odsto se smatra praktično punom zaposlenošću). Prvi put je uočen i ozbiljan trend povećanja plata (rezultat povećane tražnje za radnom snagom).

Sudeći prema završnom kvartalu prošle godine, američka ekonomija u ovom momentu raste po stopi od 5,4 odsto (procena Federalnih rezervi, sistema tamošnjeg centralnog bankarstva), što je fantastičan tempo za jednu „zrelu“ ekonomiju: pet odsto rasta u ovom slučaju nacionalno bogatstvo godišnje uvećava za bezmalo hiljadu milijardi dolara!

Istovremeno, berzanski indeksi probijaju plafone: prosek vrednosti akcija 500 najvećih kompanija koje prati Standard and Poors – koji je jedan od glavnih indeksa vrednosnih papira – evidentirao je najbolji januar od 1997. i u ovom momentu je za oko 50 odsto veći nego što je bio pre samo dve godine.

Sve u svemu, posle izlaska iz „velike depresije“ koja je svet strefila 2008., ušlo se u devetu godinu postojane ekspanzije. To, razume se, izaziva dobro raspoloženje, koje je bilo vidljivo tokom nedavne konklave globalne poslovne i političke elite u Davosu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REZULTATI PROGRAMA „ENERGIJA ZNANJA“ NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE: Spojili fakultetsko znanje i kompanijsko iskustvo
  • ANALIZA MMF-A O STANJU I IZGRADNJI INFRASTRUKTURE U NAŠEM DELU EVROPE: Zapadni Balkan najsporije sustiže nivo razvoja EU
  • TV SLIKE I PRILIKE: Srpski biznismen na malom ekranu
  • BRITANSKA KOMPANIJA OBARA POSLOVNE REKORDE NA ZAPADNOM BALKANU: Mineco uložio 20 miliona dolara u 2017.
  • DIPLOMIRANI INŽENJER PAVEL ČEJKA, DIREKTOR PRODAJE ZA INOSTRANA TRŽIŠTA U KOMPANIJI KOVOSVIT MAS, A.S. ČEŠKA: Kako će novi vlasnik oporaviti „14. oktobar“
  • ZNAČAJ PRAVILNOG IZBORA STRATEŠKIH I IZVRŠNIH CILJEVA Kojim mušterijama su namenjeni vaši proizvodi
  • PROMOCIJA TEKSTILNE INDUSTRIJE I POSLOVNI SUSRETI: Balkan tekstil sajam 2018
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (5) Veliki darodavac – srpski Nobel
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2018.
Podelite ovaj tekst: