ISKOSA GLEDANO: Na političko-profitnim visinama Olimpa

Ispašće nešto dobro od ove skandalozne Zimske olimpijade u Južnoj Koreji na koju su u poslednjem trenutku pripustili čak i Severnu Koreju, samo da Kim Džon Un sestrinskoj državi sasvim ne upropasti već upropašćen posao. Biće, kažem, nešto dobro, ja ću naučiti šta je to šort-traking, karling i još poneko sportsko čudo koje su izmislili samo da bi političari imali što više olimpijada da organizuju.

Piše: Ružica Ćirković

A sela sam pred televizor i ne odvajam se, ne bih li razrešila par odvratnih dilema: ubijaju li se raznim pilulama svi sportisti ili samo oni koje uhvate? Zatim, ko odlučuje ko će da bude uhvaćen: politika ili pare? Ili je sve pošteno da poštenije ne može biti?

Ne pratim ko osvaja medalje. Zato što pratim sve ove silne dokumentarce o dopingu. Nijedan mi ne pomaže da razrešim svoje dileme. Opšta zbrka se samo produbljuje. Ali, jednome sam odlučila da poverujem, a taj kaže da se ionako nikad ne zna ko je stvarno medalju osvojio. Dešava se da čovek deset godina kasnije prizna – kao onaj biciklista što se otvorio pred Oprom Vinfri – da se sve vreme drogirao, pardon, dopingovao, i onda šta ostaje ovima što paze, nego da mu oduzmu medalju i daju je onom što je kad i kad bio prvi iza njega. Onda ovaj vuče tu medalju neko vreme dok se ne opseti da onome jesu oduzeli medalju, ali nisu mogli i sponzorske ugovore, pa i on reši da zaradi neku paru, presavije papir pa napiše knjigu… Sve prizna i on. A medalja ide dalje.

Već je četvrti dan Olimpijade u Južnoj Koreji, ne odmičem od televizora, zamenila sam dan za noć, a nijednu dilemu nisam rešila. Čitam komentare, kao, zgranutih Nemaca i kontrakomentare, kao, besnih Rusa i sad još moram da odlučim koga da mrzim: Anglosaksonce, oni guraju politiku gde god stignu, ili Koka Kolu koja sve to plaća?

Volim da čitam krimiće, ne pitaj, sad sam dobila i nekoliko ideja da počnem i da ih pišem. Nekad se zarađivalo na ljubićima, sad na krimićima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • REZULTATI PROGRAMA „ENERGIJA ZNANJA“ NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE: Spojili fakultetsko znanje i kompanijsko iskustvo
  • ANALIZA MMF-A O STANJU I IZGRADNJI INFRASTRUKTURE U NAŠEM DELU EVROPE: Zapadni Balkan najsporije sustiže nivo razvoja EU
  • TV SLIKE I PRILIKE: Srpski biznismen na malom ekranu
  • BRITANSKA KOMPANIJA OBARA POSLOVNE REKORDE NA ZAPADNOM BALKANU: Mineco uložio 20 miliona dolara u 2017.
  • DIPLOMIRANI INŽENJER PAVEL ČEJKA, DIREKTOR PRODAJE ZA INOSTRANA TRŽIŠTA U KOMPANIJI KOVOSVIT MAS, A.S. ČEŠKA: Kako će novi vlasnik oporaviti „14. oktobar“
  • ZNAČAJ PRAVILNOG IZBORA STRATEŠKIH I IZVRŠNIH CILJEVA Kojim mušterijama su namenjeni vaši proizvodi
  • PROMOCIJA TEKSTILNE INDUSTRIJE I POSLOVNI SUSRETI: Balkan tekstil sajam 2018
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (5) Veliki darodavac – srpski Nobel
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2018.
Podelite ovaj tekst: