Хари Потер из Банстола

Мирослав Вуковић Роси, власник Музеја магије, једини је произвођач мађионичарске опреме у Србији. Реквизити и костими из Банстола продају се у 15 земаља Европе и Азије

hari-poterУ Банстолу, надомак Сремских Карловаца, у кући необично црвене боје, живи лепа Тајванка Чен Ши Ван, одмила звана Кристин, и њен супруг Мирослав Вуковић, у свету мађионичарства знан као Роси. У тој кући, ушушканој међу шпалирима јабука и шљива, догађају се разна чудеса чији су главни “извођачи“ Кристин и Роси, увек спремни да намернику покажу чаролије достојне највећих мађионичара света.

Званично, црвена кућа у Банстолу је једини музеј магије у овом делу Европе, али и највећа библиотека мађионичарске уметности у којој поједини примерци књига датирају још из 18. века. У Музеју је изложено неколико хиљада мађионичарских експоната којима су се људи од памтивека одводили у свет илузија. Ту су реквизити за трикове, чаролије, чудесна нестајања, лебдења, “тестерисања“ лепих девојака на половине, зечеви у шеширу, чаробне карте и предмети који ишчезавају у непознатом правцу.

Мирослав Вуковић Роси и Кристин једини су произвођачи мађионичарских реквизита у нашој земљи, а наручиоци предмета који вас очас одведу у један другачији свет јесу илузионисти из 15 држава Балкана, Европе и Азије. Врелог јулског дана, који ће ући у анале домаће метеорологије по досад незабележена 43 степена Целзијусова, боравили смо у том Музеју магије. Стигли смо у тренутку када је Роси, преко лаптопа, био на вези са наручиоцима из јапанског града Фукон. Задовољне испоруком, традиционалне муштрије имале су само једну примедбу: женски костими израђени у Банстолу били су сувише секси за чедну јапанску публику.

Јапан је земља у којој је магија изузетно популарна и развијена – каже Роси. – Занимљиво је да је углавном изводе жене, па је зато највећи део поруџбина гардероба, затим лепезе и мараме помоћу којих се изводе трикови.

Podelite ovaj tekst: