„Кап по кап“ до 500 тона воћа

Томислав Продановић са вишечланом породицом већ две деценије усавршава и модернизује производњу воћа на 15 хектара земље у селу Блазнави, смештеном између Шаторње и Страгара

kap-po-kapШумадија „крије“ чудесно успешне предузетнике у одгајању воћа, поврћа и цвећа на огромним плантажама које су, по обради и коришћењу модерних средстава механизације, истоветне онима којима се дивимо у најразвијенијим европским земљама. У већини амбициозно ствараних и осмишљених пољопривредних газдинстава у Србији задивљује организација, уређење и опремљеност најсавременијом механизацијом.

Посетили смо крајем јула једно од таквих, газдинство Томислава Продановића, смештено у питомој Блазнави, по много чему познатом селу између Шаторње и Страгара. У долини, на заравни испод обронака Рудника, са асфалтног пута поглед привлачи табла са натписом „Воће са плантаже Продановић”. Широка асфалтна стаза, са чије обе стране су „под конац“ нанизана стабла јабука, уводи нас у прави сеоски рај: велики врт са тујама, раскошним цвећем и фонтаном испред простране модерне породичне куће вишечлане породице Продановић. Призор уређеног врта и свих помоћних зграда са четири хладњаче је готово фасцинантан.
Педесетогодишњи Томислав Продановић, са супругом Љиљаном, ништа није препустио случају. Још пре две деценије направио је план и постепено почео да реализује пројекте. Тако је, пре десет година, позвао инжењера хортикултуре из Крагујевца да поред и око велике породичне куће уреди врт по узору на оне које је видео у Италији, Словенији и Аустрији. У дубокој хладовини смештена је и велика баштенска гарнитура уз коју жубори вода која кружи фонтанским цевима. Четрдесет степени Целзијуса овде се, у данима тропских врућина, није ни осетило.

Podelite ovaj tekst: