Igra brojki

U Srbiji ima oko 1.500 firmi koje se bave marketingom, a više od 4.500 osoba u nazivu svoje funkcije ima reč marketing ili odnosi s javnošću, saopštilo je Udruženje za unapređenje tržišnih istraživanja.

Radojka Nikolić

Radojka Nikolić

Prema podacima tog udruženja, 1.100 firmi samostalno se bavi istraživanjem tržišta, a čak preko 600 profesionalaca u više od 500 firmi ima status istraživača tržišta. Više od polovine zaposlenih u marketingu počelo je da radi u prethodne tri godine, što se poklapa sa periodom “zahuktale tranzicije” u Srbiji.

I njima pokušava da doskoči guverner NBS Radovan Jelašić?! Posredno, razume se, jer on nastoji da obuzda kreditnu aktivnost banaka koje se, očigledno, u tome oslanjaju na marketinške agencije. Za sada, izgleda, banke imaju veći uspeh.

Kako odoleti primamljivim reklamnim sadržajima? Dok ih gledate, uživate u lepim licima, zgodnim mladim momcima i devojkama (čak su i babe lepe u tv spotovima), u skečevima i vicevima, u kratkim anegdotskim pričicama… a sve stane u minut-dva. Prosto neosetno. Primeti se tek kasnije: efektivna kamata, rata, troškovi servisiranja i ostalo, i tada prestaju da važe slogani “na dobar dan”, “legla je”, “srediće se nekako”…

Kada sam svojevremeno bila u prilici da pitam već legendarnog guvernera Dragoslava Avramovića, kako misli da se izbori sa bankarima koji mu izvlače kredite iz primarne emisije, jer je to sredinom devedesetih bio najbolji mogući posao (uzmeš deset vratiš dva dinara), on mi je iskreno odgovorio: “Ne znam. Bankari su žilava sorta”.

Od tada je prošlo deset godina (baš je u junu 1996. godine Avramović smenjen) mnogo šta se promenilo, ali se potvrđuje istina da su bankari “žilavi” i da se ne daju.

U Magazinu Biznis koji je pred vama, imate širok pregled opcija sa kojih nastupaju guverner NBS Radovan Jelašić, u borbi sa rastućom inflacijom, tranziciona iskustva koja iznosi njegov kolega guverner mađarske Centralne banke Sigmund Jarai, kao i brojni bankari čiji je posao da stvaraju profit, bez obzira na otežane uslove koje izaziva povećana obavezna rezerva.

A tu su i biznismeni. Monetarne mere i njih posredno dotiču, ali i oni imaju strategiju – kako dalje. I njima je cilj profit, jer bez toga – ne postoje. U moru zanimljivosti koje nudi srpska ekonomija (ovde baš ništa nije dosadno), došlo se do tačke u kojoj su stvoreni jak bankarski sistem i klimava privreda. Ako je verovati podacima, u Srbiji postoji 39 banaka od kojih bar petnaestak veoma jakih. Lako ćete ih nabrojati: Rajfajzen, Komercijalna, Inteza, Hipo Alpe Adrija, Vojvođanska, HVB, EFG Eurobank, Erste, AIK… A probajte da nabrojite 39 jakih kompanija koje posluju u Srbiji, a nisu javna preduzeća? Delta holding, Hemofarm, Sintelon, Apatinska pivara, Dijamant, MK komerc, Metalac, Filip Moris, Toza Marković… Verovatno ćete se zaustaviti na petnaestak imena. Za ostale ćete morati da tražite pomoć registra.

Tako smo došli do svojevrsne “tranzicione zamke”: u Srbiji jak bankarski sektor opslužuje slabu privredu i još (imovno) slabije građane. I oko milion nezaposlenih. Sve je, dakle, igra brojki, pa je u tome i odgovor na pitanje – Kako mogu da funkcionišu slaba privreda i jak bankarski sektor.

O tome u sledećem, julskom, broju Magazina Biznis.


U ovom broju još i …

 • JOVICA ĐURIĆ, VLASNIK KOMPANIJE WEG I HOTELA BALKAN Život kao film
 • DR ISAK ŠEPS, GENERALNI DIREKTOR KARLSBERG SRBIJA Dobro je što smo ovde
 • GORAN JEŠIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE INĐIJA Na usluzi investitorima
 • SVETLANA ŠUPE, DIREKTORKA AGENCIJE ZENITHOPTIMEDIA U RUSIJI Jedan na jedan sa potrošačem
 • MANIFESTACIJA KOJA JE POSTALA TRADICIJA: BIZNIS PARTNER 12. PUT Važne su etičke i profesionalne norme
 • KONSALTING ZA SVAKI RADNI DAN: KAKO DA OSTVARITE NOVU KARIJERU Za odlučne nema prepreka
 • STRATEGIJE POSLOVNE KOMUNIKACIJE Poslovni razgovor bez reči
 • NOVE KNJIGE: MORAL I ZAKON Kako napraviti etički račun
 • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “MISLI I BOGATI SE”, NAPOLEONA HILA Budite praktičan sanjar
 • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: “VEŠTINA POBEĐIVANJA” DŽEKA VELČA: Najveća skrivena tajna poslovanja
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: