Иновација је пут до успеха на тржишту

Иновативност не треба разумети само као велике иновације засноване на научним открићима. Иновација може да буде и мало побољшање производа и услуга, које може да донесе много већу предност предузетницима него развој нових производа који ”мењају свет”

Биљана Стошић

Биљана Стошић

Сазнања предузетника у Србији о значају иновација мењају се и све више унапређују. Власницима малих и средњих предузећа (МСП) је много јасније да су иновације услов конкурентности. Различит је њихов степен разумевања да је неопходно да стално иновирају, а највећи проблем за њих представља мањак новца за улагања у иновационе пројекте, односно у развој нових производа, услуга, процеса. Због тога је неопходно да оснивачи МСП схвате шта је иновација, односно суштину појма иновативности и да не морају увек да улажу велика средства у развој и примену радикално нових идеја. Иновативност не треба да се своди само на велике иновације засноване на научним открићима и истраживањима. Не очекује се увек да се примењују потпуно нове идеје које су засноване на најсавременијим технологијама. Некада су и такви производи релативно једноставни. Иновација може да буде и мало побољшање производа и услуга, које може да донесе много већу предност МСП него примена великих иновација и нових производа који ”мењају свет”.

Овако је Биљана Стошић, професорка на Факултету организационих наука, на програму за операциони менаџмент, у интервјуу за Економетар, одговорила на питање како оцењује да ли МСП имају довољно знања и средстава за улагање у иновације.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Уника осигурава ауто-гуме и моторе
  • Подршка Уникредита и Лондонске берзе малим и средњим предузећима
  • Иновације највише вреде кад се примене у пракси
  • „Јак пулс” за обележавање 60. рођендана
  • Србија добра дестинација за бизнис
  • Права одлука у правом тренутку
  • Инвестицију године реализовао Кнауф Инсулејшн
  • Следећи број Економетра излази 10. маја 2016.
Podelite ovaj tekst: