ИНТЕРВЈУ: ПРОФ. ДР МИРОСЛАВ ПРОКОПИЈЕВИЋ: Почела је тешка година

Због неизвесности које нас чекају у 2006, а које нису рутинске, друштвени производ ће бити нижи од прошлогодишњег, инфлација ће у најбољем случају бити 14 одсто, у лошијем око 20 одсто, док ће стопа незапослености наставити благо да расте

др Мирослав Прокопијевић

др Мирослав Прокопијевић

Иако је урадила понешто, доносећи неке од реформских закона који се углавном не поштују, практични потези које ова влада предузима у последњих годину дана вуку нас уназад. Уместо да даље ослобађа цене и све већи део препушта тржишту, кренуло се у обрнутом смеру – у проширивање њихове контроле (нафтни деривати, комуналије, уље). Донет је ужасно рестриктиван закон о трговини и практично неупотребљив антимонополски закон. Законом о Акцијском фонду држава се и у 98 одсто приватизованој фирми пита за девет капиталних ствари у пословној политици. Затим, никако да се измени Закон о девизном пословању зато што се власт плаши да ослободи капиталне и текуће трансакције. А то су све ствари које ЕУ тражи. Влада се сада налази у врло незавидном положају, да преговара са ЕУ, а повукла је потезе супротне захтевима ЕУ.

Преговара о либерализацији, а води антилиберализацијску политику – каже у интервјуу за “Економетар” др Мирослав Прокопијевић, научни саветник Института за европске студије и председник Центра за слободно тржиште.

● Иако је тек започела, већ се оче­ кује да ће 2006. бити тешка еко­ номска година. Како бисте је Ви проценили, упоређујући је са овом претходном?

– Да нема неизвесности које нас чекају у 2006, а које ипак нису рутинске, ова би година вероватно економски била слична претходној. То значи да би друштвени производ наставио да расте али по нижој стопи од прошлогодишње. Страна директна улагања могла би бити приближна овогодишњим, можда нешто мања, ако не буде продаје НИС-а, Телекома или неке друге веће фирме. Инфлација ће у најбољем случају бити 14 одсто, у лошијем око 20 одсто. Стопа незапослености наставиће благо да расте јер сумњам да ће се десити било која од две ствари које би то могле да промене. Једна је да буде доста гринфилд улагања па да она повуку запосленост. Друга би значила стриктну примену закона о стечају и ликвидацији и рационализацију локалне и државне управе, што би опет додатно повећало незапосленост.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Сложно до “Развитка”
  • Контролисани млечни пут
  • Луксуз на старом аеродрому
  • Италијанска мортадела из Јагодине
  • Приватизација хотела без стратегије
  • Харизма је загонетка
  • Раст берзанских индекса
  • Евро узвраћа ударац
  • Потребно повољније опорезивање
  • Следећи број Економетра излази 21. фебруара 2016.
Podelite ovaj tekst: