Сигурни први кораци

У протеклој години основано око 10.500 предузећа. – Републичка Агенција и регионални центри за развој предузетништва дају бесплатне савете, услуге и организују семинаре за будуће предузетнике

Мирјана Јовановић

Мирјана Јовановић

Иако се у Србији предузетнички дух спорије буди него у неким другим земљама у региону, због познатих транзиционих спотицања, малих и средњих предузећа има све више. У 2005. години скраћена је процедура за регистрацију и основано је око 10.500 предузећа, што у односу на 2004. годину представља повећање од око 50 одсто.

Повољна околност јесте и то што је нови Закон о привредним друштвима предвидео мањи износ почетног капитала него што је то било регулисано Законом о предузећима. Конкретно, по старом закону за оснивање друштва са ограниченом одговорношћу, која се најчешће региструју, било је потребно издвојити 5.000 долара, док је по закону који се сада примењује потребно само 500 евра. Смањено је и време неопходно за регистрацију, са просечних 51 на 15 дана, због тога што је сама процедура регистрације пренета са трговинских судова на само једну институцију – Агенцију за привредне регистре.

Када је реч о делатностима новооснованих предузећа у 2005. години, 70 одсто је у области трговине, 20 одсто у области услуга – консалтинг, маркетинг, а само 10 одсто у области производње.

Подршка државе

Познаваоци приватног предузетништва и развоја МСП кажу да грађанима који желе да започну бизнис недостају информације о томе како основати фирму, колико новца је потребно уложити, како направити бизнис план, анализирати тржиште како би се предвидела могућа посртања, где наћи кредит и други неопходни подаци за опстанак у водама предузетништва.
Зато је и основана мрежа државних институција како би се убрзао развој овог привредног сектора. Циљ је да се повећа број МСП, да се добро информишу привредници, запосли што већи број радника, омогуће финансијска средства и пруже друге врсте помоћи.

На челу ових институција је Влада Србије, односно Министарство за привреду, а продужена рука министарства је Републичка агенција за развој МСП и предузетништва. Она је спона између Министарства привреде и 13 регионалних центара који се поред агенције залажу за развој овог сектора од Суботице до Новог Пазара. Агенцију је основала влада и неке регионалне агенције и центре. Оснивање остатка регионалних центара помогла је Европска агенција за реконструкцију – ЕАР.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Сложно до “Развитка”
  • Контролисани млечни пут
  • Луксуз на старом аеродрому
  • Италијанска мортадела из Јагодине
  • Приватизација хотела без стратегије
  • Харизма је загонетка
  • Раст берзанских индекса
  • Евро узвраћа ударац
  • Потребно повољније опорезивање
  • Следећи број Економетра излази 21. фебруара 2016.
Podelite ovaj tekst: