INTESA SANPAOLO ULAŽE 40 MILIONA FUNTI U NOVU PLATFORMU ZA DIGITALNO BANKARSTVO

Intesa Sanpaolo, najveća italijanska banka po ukupnoj aktivi i jedna od najprofitabilnijih i najodrživijih finansijskih institucija u Evropi, odabrala je Thought Machine, kompaniju sa sedištem u Velikoj Britaniji koja razvija core banking tehnologiju, da pokrene svoju novu platformu za digitalno bankarstvo. Intesa Sanpaolo je odabrala Vault, core banking program Thought Machine, da pokrene Isybank, novu platformu za digitalno bankarstvo koja je nedavno najavljena kao deo poslovnog plana Grupe za 2022-2025. Isybank će u početku biti usmeren ka četiri miliona klijenata Intesa Sanpaolo u Italiji sa širokim spektrom usluga digitalnog bankarstva i uticaće na strukturno smanjenje troškova grupe.

Dodatno, Intesa Sanpaolo namerava da proširi osnovnu bankarsku platformu Thought Machine-a na širu infrastrukturu grupe, jer nastavlja da ulaže u digitalnu transformaciju banke, menjajući core tehnologiju zasnovanu na mainframe računarima i prelazak na cloud infrastrukturu.

Vault je izabran zbog svoje fleksibilnosti da pruža usluge klijentima u više valuta i širom zemalja – a banka je najavila svoju nameru da proširi ulogu Thought Machine-a na segmente koji nisu masovno tržište, kako u Italiji tako i na međunarodnom nivou.

Carlo Messina, izvršni direktor Intesa Sanpaolo, rekao je tim povodom da su se odlučili da naprave novu, potpuno digitalnu banku koja će služiti i mlađim klijentima, građanima koji više vole da ne koriste ekspoziture i ne zahtevaju istu ličnu uslugu koju koriste klijenti u višekanalnom affluent i privatnom bankarstvu. “Nova digitalna banka će razviti naše poslovanje, pretvarajući nas u fintech izazivače na masovnom tržištu sa mogućnošću međunarodne ekspanzije. Izabrali smo Thought Machine kao našeg partnera, jer imaju međunarodnu reputaciju fintech inovatora. Toliko čvrsto verujemo da je Thought Machine pravi partner za ovu transformaciju da takođe najavljujemo naše ulaganje u kompaniju kako bismo postali deo njene priče o rastu”, rekao je Messina.

Paul Taylor, osnivač i izvršni direktor Thought Machine, rekao je veoma što značajno što će najveća italijanska banka i jedna od vodećih evropskih finansijskih institucija primeniti Thought Machine tehnologiju u svojim novim digitalnim bankama. “Kako Intesa Sanpaolo postaje investitor u naše poslovanje, stvorili smo odnos u kojem će se naša tehnologija proširiti na širi portfolio banke – sa centralnom ulogom u pružanju poboljšanih digitalnih usluga i iskustava širokom spektru klijenata banke u Italiji i šire”, rekao je Taylor.

Intesa Sanpaolo ima oko 13,5 miliona klijenata u Italiji kojima pruža uslugu putem digitalnih i tradicionalnih kanala i 7,1 milion klijenata u inostranstvu gde je prisutna preko banaka subsidijara koje posluju u komercijalnom bankarstvu u 12 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Egipta, kao i međunarodnih mreža specijalizovanih za korporativno bankarstvo.

Thought Machine je postala de facto opcija za velike banke koje prolaze kroz fundamentalnu transformaciju. Lista klijenata Thought Machine-a uključuje JPMorgan Chase, Lloids Banking Group i Standard Chartered i druge klijente širom sveta. Kompanija je prikupila više od 340 miliona dolara, a njena vrednost je premašila milijardu dolara, sa sedištem u Londonu i regionalnim kancelarijama u Njujorku, Singapuru i Sidneju, saopštila je Grupacija Intesa Sanpaolo.

Podelite ovaj tekst: