Инвеститори су изабрали Србију

Улагања у телекомуникације и енергетику већ следеће године ће покренути гринфилд инвестиције

izabrali-srbijuСрбија је једна од најатрактивнијих инвестиционих локација у региону, а сарадња Савета страних инвеститора и Владе Србије требало би да помогне да се поправљањем привредног амбијента таква позиција боље искористи и промовише – један је од закључака конференције “Србија – инвестициона локација будућности”, која је одржана 21. септембра у организацији Савета страних инвеститора, Владе Србије и SIEPE.

Према мишљењу Иване Дулић-Марковић, потпредседнице Владе Србије, правосудни систем још не поседује капацитет и ефикасност који су неопходни за унапређење пословне климе и зато га треба унапредити. Доследно спровођење закона не прати брзину којом се нови, савремени правни оквир усваја, а бржу реализацију инвестиција омета и бирократизована процедура добијања дозвола и регистрација, рекла је Дулић-Марковић и нагласила да имиџ земље треба поправљати пре свега добром сарадњом са Хашким трибуналом.

Искуство Лафаржа

Коментаришући своје искуство у вези са улагањима у Србији Камил Бефа, генерални директор Лафаржа, подсетио је да је то једна од првих страних компанија која је дошла у Србију. “Били смо пријатно изненађени образовањем и вештином радне снаге, конструктивним деловањем синдиката и сусретљивом владом, али имали смо и непријатних искустава због недостатка кадрова у делу маркетинга и менаџмента као и због проблема са дозволама и непрецизним правним оквиром. Још увек је овде потребно да менаџмент има резервни план, јер је могуће кашњење сагласности или неиспоштован рок испоруке, али сматрамо да ће се у Србији наставити овај темпо раста тржишта, што је добра перспектива за бизнис – нагласио је Бефа.

Страни инвеститори

Савет страних инвеститора је непрофитно пословно удружење које је 2002. године основало 14 међународних компанија које су почеле са инвестирањем у Србији. Сада окупља 127 чланица чије фирме запошљавају око 150.000 радника. Председник FIC-а, Савета страних инвеститора у Србији, Будимир Костић изјавио је да очекује још више страних инвестиција у српску привреду, у коју су до сада чланице тог савета уложиле неколико милијарди евра.
Костић је оценио да Србија треба да настави да привлачи стране гринфилд инвестиције јер оне отварају нова радна места и изразио уверење да ће Национални инвестициони план унапредити инфраструктуру и привући нове стране инвеститоре у Србију.
– Страни инвеститори мало причају о Хагу, али их интересује када ће Србија ући у ЕУ – рекао је Костић.

Политичка стабилност

– Генерално, оно што мене брине и што ме интересује јесте политичка стабилност. По мом мишљењу, она за сада постоји. Ја, при том, не улазим у висока политичка питања која се тичу Србије као земље. За нас инвеститоре важна је политичка стабилност и економски услови у земљи у којој радимо, рекао је Гили Декел, генерални директор Ерпорт ситија Београд.

Министар финансија, Млађан Динкић, истакао је да у наредном периоду треба очекивати значајнија улагања у енергетику, телекомуникације и саобраћај, што ће, после окончања приватизације у тим секторима, покренути гринфилд инвестиције. Од јануара наредне године треба очекивати и додатно снижавање пореских стопа, док ће износ од пет хиљада динара бити неопорезовани део дохотка, нагласио је министар Динкић.

– Најкасније за шест месеци очекујемо доношење новог устава, који треба да отклони садашње препреке везане за право власништва над градским грађевинским земљиштем, а одмах након тога уследиће сет закона који регулишу област грађевинарства и урбанизма, као и закон о страним улагањима. Све то би требало да допринесе смањењу администрирања и корупције у овом сектору – најавио је министар за економске односе са иностранством Милан Париводић.

Председник Савета страних инвеститора, Будимир Костић, подсетио је да су прва улагања реализована у банкарском сектору који је сада оспособљен да прати потребе инвеститора. Не треба занемарити ни улогу Савета страних инвеститора који је у сарадњи са државним органима утицао на побољшање пословног окружења.

Е. Р.

Podelite ovaj tekst: