Srbija bira „Inženjerku godine“ u 2024. – prijavljivanje do 7. aprila

Raspisan novi izbor za najinspirativniju ženu u inženjerstvu

Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“ raspisali su izbor za inženjerku 2024. godine u Srbiji kako bi inspirisali i motivisali mlade žene u Srbiji, posebno učenice srednjih škola, da se odluče za studije i kasniju karijeru u inženjerskoj struci. Prijava je otvorena od 14. marta do 7. aprila, a kandidatkinje se mogu same prijaviti ili, uz njihovu saglasnost, to može učiniti poslovna organizacija u kojoj su zaposlene.

„Inženjerka godine“ predstavlja inicijativu koja je prošle godine prvi put realizovana u Srbiji sa ciljem da se široj javnosti predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Prema rečima Mihaila Vesovića, direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, razvoj privrede i tehnologije uslovljeni su raspoloživošću kadrova. „Srbija je jedan od boljih primera u regionu kad je reč o rodnoj jednakosti, imamo oko 40 odsto žena u inženjerstvu, a u nekim oblastima, kao što je gejming, mi smo i iznad evropskog proseka. Međutim, to nije dovoljno i pravi je trenutak da na ovu temu pričamo sada kad se bliži upisni rok na fakultete.“

Ivana Vukašinović, pomoćnica ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, navela je da u ovom trenutku imamo preko 50 odsto studentkinja na STEM fakultetima, 50 odsto zaposlenih žena na fakultetima i preko 60 odsto na naučnim institutima. „Ipak, i pored ohrabrujućih brojki, mi treba da nastavimo da se borimo protiv nepravedne percepcije i stereotipa o ženama u inženjerskim naukama. Iako svedočimo napretku, žene se i dalje suočavaju s brojnim izazovima. Zato put do rodne ravnopravnosti zahteva napore i pojedinaca i organizacija“, istakla je pomoćnica ministarke na konferenciji za novinare.

Kako je naglasila Medeja Lončar, generalna direktorka Siemensa za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, inženjerstvo i inovacije su neophodni za budući razvoj čovečanstva, a stvaranje „tehnologija sa svrhom“ treba da budu motiv za izbor inženjerske profesije. „Već 20 godina radim u kompaniji koja svakog dana u proseku beleži 24 pronalaska. Prošle godine u Siemensu od 12 top inovatora čak pet su bile žene, dok se inovacije ove godine fokusiraju na veštačku inteligenciju i održivi razvoj. Poslodavci danas ohrabruju raznolike timove jer su istraživanja pokazala da su timovi u kojima su muškarci i žene jednako prisutni, uspešniji i inovativniji, a i profitabilniji“, rekla je Lončar.

Svoje utiske o pomenutoj inicijativi prenela je i Ana Petrović, koja je izabrana za Inženjerku godine u 2023. Prema njenim rečima, ovaj projekat nije takmičenje u inženjerskim dostignućima, već mu je cilj da pokaže devojčicama u srednjim školama koliko je inženjerstvo sveobuhvatno i u kojim oblastima mogu razvijati svoje karijere. „Ovo je bilo veoma lepo iskustvo za mene i pozivam koleginice inženjerke da se prijave na novi konkurs i svojim primerom inspirišu nove generacije devojčica za inženjerstvo”, poručila je Petrović.

„S obzirom na to da je inicijativa namenjena primarno mladima, želim da istaknem da naš izbor treba da predstavi pravu sliku inženjerstva, u kojoj ćemo prikazati šta sve rade inženjerke i koliko su važne za našu budućnost i razvoj. Stoga, u našem fokusu je potencijal izabranih inženjerki da budu primer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja. Nakon analiziranja pristiglih prijava, biće odabrano 10 finalistkinja. O tome ko će među njima ove godine poneti titulu Inženjerka godine odlučivaće četiri žirija, a proglašenje očekujemo u junu ove godine”, istakao je Rade Krajnović, predsednik udruženja „Inženjerka godine“.

Ovom prilikom, predsednik udruženja uručio je priznanja partnerima i pokroviteljima inicijative (Privrednoj komori Srbije, Siemensu, Comtrade i A1) za dosadašnju podršku.

Prijava za „Inženjerku godine“ vrši se onlajn putem obrasca na www.inzenjerka-godine.rs/sr/prijava/, a više informacija o konkursu i inicijativi dostupno je na pomenutom veb-sajtu.

 

Podelite ovaj tekst: