IZ BANKARSKOG UGLA: Tržište državnih obveznica – poluga fiskalne politike

Državne obveznice predstavljaju jedan od osnovnih instrumenata fiskalne politike kojim se obezbeđuju finansijska sredstva, odnosno likvidnost za izvršavanje budžetskih investicija i troškova, tj. rashoda.

Piše: Danilo Mrvaljević

O značaju ovog instrumenta dovoljno svedoči podatak da država finansira više od 90 odsto direktnog unutrašnjeg i preko 30 odsto direktnog spoljašnjeg javnog duga putem izdavanja obveznica. Ministarstvo finansija organizuje redovne primarne aukcije prema unapred utvrđenom i objavljenom planu, na kojima se plasira dominantan iznos svih emitovanih obveznica. Odnedavno je država otpočela i sa aukcijskim otkupom izdatih obveznica, pre njihovog roka dospeća, od strane zainteresovanih investitora. Reč je o takozvanim „buyback transakcijama“ koje za cilj imaju smanjenje javnog duga, kao i njegovo refinansiranje na duži rok i po nižim kamatnim stopama. U planu je i razvijanje sistema takozvanih „primarnih dilera“, što bi značilo da se posao primarne prodaje poverava profesionalnim finansijskim institucijama, čime se obezbeđuje kontinuirani plasman planiranog obima izdatih obveznica i povećava likvidnost sekundarnog tržišta.

Najznačajniji učesnici finansijskog tržišta, koji na primarnom i sekundarnom tržištu kupuju državne obveznice su domaće banke i domaće finansijske kompanije, kao što su osiguravajuća društva, investicioni fondovi, brokersko-dilerska društva i druge, zatim strani investitori i rastući broj drugih pravnih lica i građana. Učešće stranih investitora u kupovini državnog duga preko primarnog i sekundarnog tržišta obveznica je posebno važan pokazatelj poverenja koje strani finansijski ulagači imaju u makroekonomsku politiku i strategiju ekonomskog rasta zemlje, a ujedno čine i važnu stavku platnog bilansa kao portfolio investicije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVA INVESTICIJA KOMPANIJE JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL U FABRIKU U SENTI Tri miliona evra uloženo u novu proizvodnu liniju
  • ALEKSEJ TIHONOV, DIREKTOR LANCA SNABDEVANJA ZA TRŽIŠTE JUGOISTOČNE EVROPE I ČLAN UPRAVLJAČKOG TIMA NESTLÉ: Distribucija je robotizovana, ali su granice problem
  • ALEXANDRA OLIVERA KORICHI, DIREKTORKA DM SRBIJA I DM MAKEDONIJA: Iz dm inkubatora – na tržište
  • DIGITALNI VODIČ: Savršene kamere pametnih telefona
  • POČELO “NOVIH DEVET PRIČA” (NINE NEW STORIES) ER SRBIJE: Na prvom letu iz Beograda za Helsinki
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život vam mogu unaprediti 4 R
  • NA DRUGOM FRIZERSKOM FESTIVALU U BEOGRADU PREDSTAVLJENA VRHUNSKA KREATIVNOST ŠIŠANJA: Dobar frizer je – umetnik
  • TV SLIKE I PRILIKE: Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti…
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2019.
Podelite ovaj tekst: