UVOD U BIZNIS: Nije za nas EU, nego Balkanska unija

Početkom juna je austrijski dnevni list Prese (Die Presse) objavio tekst o mogućoj budućnosti Balkana. To je nesvakidašnja najava, izgleda, dosta realističnog scenarija za države Balkanskog poluostrva. Suština je u predlogu da bi odnos EU i Zapadnog Balkana trebalo iznova da se definiše, jer je politika proširenja Evropske unije sada u ćorsokaku. Pa kad je već tako, alternativa bi mogla da bude formiranje Balkanske unije po uzoru na EU, piše bečki dnevnik.

Piše: Radojka Nikolić

Povod za ovaj novi ugao gledanja na Balkan pronađen je u nedavnim izborima za Evropski parlament: „Sada se pruža prilika za drastičnu političku odluku i EU bi mogla, nakon izbora za Evropski parlament, sa novim rukovodstvom da povuče ručnu. Zato bi se moglo u potpunosti odustati od namere da se zemlje regiona pripremaju za prijem u EU“, navodi Prese.

Zbog toga bi bio potreban novi odnos EU i Zapadnog Balkana, pa se u ovom dnevnom listu navodi i ponuda: vi izgradite u roku od deset godina Zapadnobalkansku uniju po identičnom uzoru EU – ukidanjem granica, zajedničkim tržištem sa četiri osnovne slobode, zajedničkom energetskom politikom, zajedničkom politikom u telekomunikacijama, saobraćaju i sve to zajedno sa građanskim pravima, navodi Prese.

A posle toga, ovaj bečki dnevnik prelazi i na finansijski deo. Tako bi EU trebalo da izdvoji nešto više novca i da kaže:
“Mi, EU, podržavamo vas sa pet puta više novca nego što smo vam dali do sada, kroz pristupnu pomoć. To bi bilo onda 60 milijardi evra. Toliko novca Unija, inače, godišnje daje na podsticaje svoje poljoprivrede. I kada uspete da se oporavite i ekonomski razvijete, primićemo vas sve zajedno, umesto po dosadašnjem sistemu gde je moguće da jedna zemlja blokira ulazak druge, ili slično – ističe bečki dnevnik.

Doduše, Prese navodi da bi bila istorijska greška da EU u potpunosti odbaci Balkan. To nikako, jer bi postojale i političke implikacije: “Onda bi Kina, Rusija i Turska između sebe podelile region. Time bi kraj tenzija među balkanskim narodima bio nezamisliv”, ukazuje list.

Ovaj tekst bečkog dnevnika je, bar u srpskoj javnosti, izazvao izvesne komentare. Ne znam da li se slično dogodilo i u regionu, ali ako je ovo bio “probni balon” kojim se najavljuju dalji potezi Evropske unije, onda je reč o lošoj budućnosti zemalja Balkana koje već značajno zaostaju za razvijenom Evropom. O kakvom zaostajanju je reč, prilično surovo i realno je saopštio, početkom decembra prošle godine u Beogradu, Mateo Bonomi sa Instituta za međunarodne odnose u Rimu, koji je na međunarodnoj konferenciji “EU i Balkan: Povratak realpolitike” procenio da će zemljama Zapadnog Balkana biti potrebno 60 do 100 godina da dostignu prosečan bruto domaći proizvod zemalja Evropske unije!

I Bonomi i mnogi drugi eksperti došli su do istog zaključka – da je državama Balkana potrebno mnogo više pomoći i novca da bi se približili i, konačno, ušli u EU. Ali, posle ove opcije koju je ponudio Prese, jasno je da EU menja orijentaciju i prepušta Balkan – Balkanskoj uniji.

Malo je reći da je predlog ciničan! Dovoljno je samo pogledati sledeći zadatak za države Zapadnog Balkana: ukidanje granica, zajedničko tržište, zajednička energetska politika, zajednička politika u telekomunikacijama, saobraćaju i sve to zajedno sa – građanskim pravima! Ne znam da li je neko javio ovima u Beču za prištinske takse na srpsku robu i robu iz BiH. O kakvom zajedničkom tržištu, onda, govori EU, kroz predlog bečkog dnevnika Prese?!


U ovom broju još i …

  • NOVA INVESTICIJA KOMPANIJE JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL U FABRIKU U SENTI Tri miliona evra uloženo u novu proizvodnu liniju
  • ALEKSEJ TIHONOV, DIREKTOR LANCA SNABDEVANJA ZA TRŽIŠTE JUGOISTOČNE EVROPE I ČLAN UPRAVLJAČKOG TIMA NESTLÉ: Distribucija je robotizovana, ali su granice problem
  • ALEXANDRA OLIVERA KORICHI, DIREKTORKA DM SRBIJA I DM MAKEDONIJA: Iz dm inkubatora – na tržište
  • DIGITALNI VODIČ: Savršene kamere pametnih telefona
  • POČELO “NOVIH DEVET PRIČA” (NINE NEW STORIES) ER SRBIJE: Na prvom letu iz Beograda za Helsinki
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život vam mogu unaprediti 4 R
  • NA DRUGOM FRIZERSKOM FESTIVALU U BEOGRADU PREDSTAVLJENA VRHUNSKA KREATIVNOST ŠIŠANJA: Dobar frizer je – umetnik
  • TV SLIKE I PRILIKE: Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti…
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2019.
Podelite ovaj tekst: